Soldaterna på Livgardet sköter underhållet av sina terrängbilar. Militärerna James och Andreas säger att kamratskapen är viktig i soldatlivet. Foto: Christine Olsson

I förra veckan övade 72:a kompaniet strid i bebyggelse på övningsområdet Kvarn utanför Linköping. Kompaniet består av skyttesoldater som är specialiserade på strid i skog och i stadsmiljö.
– Det är lärorikt att träna strid i bebyggelse. Det är ett annat tänk och ett annat tempo än i skogen. Och det är mer problemlösning, säger gruppchef James, som för befäl över soldaterna i två terrängbil 16.

– Vi förbereder oss för fred, kris och krig. Strid i bebyggelse är militärstrategiskt viktigt och det finns särskilda svårigheter, säger major Andreas, som är chef för 72:a kompaniet.
Arbetet träffar dem på Livgardet i Kungsängen utanför Stockholm. De vill inte uppge sina efternamn och hänvisar att det finns en hotbild mot dem – i första hand från kriminella som är ute efter deras vapen.

Båda har valt soldatlivet. Majoren har arbetat åt militären i 15 år medan James började 2012, då han lämnade sitt jobb som maskinoperatör.
– Det här har varit ett intresse ända sedan jag lekte krig med grenar och kvistar, säger James.

Och han säger att det självklart är spännande.

Båda tycker att kamratskapen är viktig, och att lösa uppgifter tillsammans.

Major Andreas har varit befäl både under värnpliktstiden och efter. Han säger diplomatiskt att det finns för- och nackdelar med båda.

soldatcitatNu följer de båda nyhetsutvecklingen. Det händer att James diskuterar händelser i andra länder. Då funderar han på hur soldaterna har det och om händelserna i andra länder kan påverka oss i Sverige.
Major Andreas ser en försämring av läget.
– Det blir ett ökat nationellt fokus. Utvecklingen i Ukraina oroar, säger han.

De två yrkesmilitärerna på Livgardet vill inte föra fram några egna uppfattningar om Nato och Sveriges ställning. Major Andreas hänvisar till regeringens utrikesdeklaration och pekar på att regeringen förespråkar alliansfrihet. Dessutom lyfter han fram Solidaritetsdeklarationen som innebär att Sverige ska hjälpa andra länder i EU och i Norden som utsetts för militärt hot.

Majoren lutar sig också mot överbefälhavare Sverker Göransson, som  sagt att den svenska militären har en begränsad förmåga. ÖB har sagt att Sverige kan klara sig på egen hand under ungefär en vecka vid ett angrepp mot ett begränsat mål.
– För många är vår begränsade förmåga en överraskning. Men jag tycker att det är bra att ÖB är tydlig och vill man ha något mer så är prislappen en annan, säger majoren.

Nu tror ingen av dem att ett storskaligt krig är nära förestående.
– Nä, jag tror inte att risken för ett fullskaligt krig är särskilt stor för Sveriges del nu, säger James.

Major Andreas tänker sig att en konflikt för Sveriges del kommer att vara mer sammansatt – med propaganda, desinformation och påtryckningar på politiker, följt av allt fler militära insatser. Det kallas hybridkrig eller sjätte generationens krig och en del försvarsforskare anser att Ryssland använder en sådan metod i Ukraina.

 

LÄS OCKSÅ

• LO vill öppna för värnplikt

• ”Folk lever på minnen och tror att Sverige är neutralt”

• Aktivister mobiliserar mot militärövningar