Hala Elkoussys videoverk In Search of a City (in the papers of Sein) kan ses på Bonniers konsthall – som numera har fri entré. Foto: Per Kristiansen / Bonniers konsthall

”Stadsvandringar” på Bonniers konsthall i Stockholm är en samlingsutställning på temat städer i förändring, med ett tiotal internationella konstnärer. Medverkande är världsberömda Sophie Calle med sitt verk The Shadow, där hon hyrde en privatdetektiv att följa henne under en dag, ovetandes om att det var ett konstverk.

Danska Jesper Just ställer ut sitt videoverk Intercourses som har filmats i en kopia av Paris, byggd i kinesiska Hangzhou, och som nu står nästan tomt. Hala Elkoussys verk In Search of a City (in the papers of Sein) handlar om förändringar i Kairo, om det som växer i springan mellan det koloniala, det inhemska och det moderna. Om hur en kvinnas promenader genom staden alltid är villkorade. Svenska Lisa Torell medverkar med flera verk, där hon utforskar gemensam standard i det offentliga rummet.

Temat berör oss alla i teorin. Det är i städerna vi möts, på gott och på ont. Städer har också varit på tapeten på senare tid, inte bara inom konsten. De blir arenor för politiska strider när det offentliga rummet och boendet blir mer kommersialiserat. Bostadsbrist och ökade klyftor är också som tydligast i städer. Diskussionen har varit särskilt stor där konsten är del av stadsomvandlingar, som kring Kulturhuvudstadsåret i Umeå 2014.

Det är ofta det lokala som gör diskussionen relevant. Tensta konsthall och Konsthall C i Stockholm är exempel på konsthallar som använder sitt närområde som utgångspunkt för att diskutera stora frågor. Bonniers konsthall plockar exempel från hela världen, men det blir för svepande.

I stället för att säga mycket säger man ingenting.

Det finns en verklighet precis runt hörnet, bortom Bonniers tjocka glasväggar. Av den syns tyvärr lite i den här utställningen.

Sanna Samuelsson

Konst

Stadsvandringar – en utställning om städer i förändring

4 februari- 5 april

Bonniers konsthall, Stockholm