David Cameron. Foto: Carolyn Kaster

David Cameron. Foto: Carolyn Kaster

Då den brittiska premiärministern, högerns David Cameron, träffade landets arbetsgivare serverade han ett råd.
– Ge arbetarna en lönehöjning, sa han.

Under den brittiska handelskammarens årliga möte kom premiärminister David Cameron med rådet att höja lönerna.

– Det var länge sedan som ekonomin var så god som den är nu, sa han och därefter uppmanade han företagen att höja lönerna.

David Camerons sa också, enligt BBC, att den ekonomiska tillväxten inte bara ska synas i BNP-statistiken utan även i människors plånböcker och på deras bankkonton. Den senaste statistiken visar också lönerna just nu ökar mer än inflationen.

Den brittiska premiärministerns tal möttes dock av fackliga reaktioner.

– Sedan David Cameron blev premiärminister har årslönen sjunkit med 34 000 kronor. Det är det värst löneraset sedan drottning Viktoria (1800-talet, red anmärkning) satt på tronen, kommenterade brittiska LOs (TUC) generalsekreterare Frances O´Grady utspelet.

Att de brittiska lönerna sjunkit under de konservativas år vid makten visar även statistik från tidningen The Guardian. En brittisk arbetsgivare har i dag en lägre reallön än vad hen hade för fjorton år sedan. De största förlorarna har varit unga och anställda inom den privata sektorn. I offentlig sektor har lönerna sjunkit långsammare.

Enligt den brittiska fackbasen Frances O´Grady ska Camerons löneutspel ses i ljuset av att landet går till val i maj i år.

Ledaren för landets största fackförbund Unite svarade också på den brittiska premiärministerns uppmaning.

– Om Cameron menar vad han säger borde han omedelbart höja de lägsta lönerna med 20 kronor i timmen. Men i stället för pengar som ger mat på bordet och betalar hyran så kommer han med tomma ord, sa fackförbundets generalsekreterare Len McCluskey.

Under sitt tal till brittiska handelskammaren igår sa även David Cameron att den brittiska folkomröstningen om ett fortsatt EU-medlemskap ska hållas nästa år, 2016.