På lördag ordnar facket ett fackeltåg mot rasism i Stockholm. Sedan starten för nio år sedan har demonstrationen ökat i storlek för varje år.

­– I år kan arrangemanget få en extra skjuts av det politiska läget och Sverigedemokraternas agerande i riksdagen, säger Gunilla Björnberg, informationsansvarig på LO-distriktet i Stockholm.

Fackeltåget är från början ett svar på de årliga nazistdemonstrationerna i Salem, hyllningar till en 17-årig skinnskalle som mördades där år 2000.

De första motdemonstrationerna ordnades av Nätverket mot rasism. Vid några tillfällen uppstod bråk mellan nazister och motdemonstranter. De senaste två åren har nazisterna inte ordnat några demonstrationer.

Fackens egna demonstrationer började för nio år sedan. Gunilla Björnberg säger att syftet är att ordna en fredlig antirasistisk manifestation, och att man vill undvika konfrontation med nazisterna. Från början deltog några hundra i fackens arrangemang, men antalet har ökat varje år och förra året gick 2 500 i fackeltåget.

– Jag tror att det finns en känsla av att det är allvar nu, och att det är dags att visa vara man står, säger Gunilla Björnberg.

Det är LO-distriktet i Stockholm som är huvudarrangör och Socialdemokraterna, SSU, Vänsterpartiet och Ung Vänster är medarrangörer. LO:s förste vice ordförande Tobias Baudin kommer att tala. Och det ska också Socialdemokraternas Lawen Redar och Vänsterpartiets Ali Esbati göra.

 

LÄNKAR

Mer om fackeltåget på LO-distriktets hemsida

Facebookgruppen Stockholm mot rasism