Gulfstaterna vill ändra anställningsvillkoren för utländska arbetare. Den senaste tiden har allt fler kritiska röster höjts mot långa arbetsdagar och låga löner.

Gulfstaternas samarbetsråd vill ändra kontrakten för utländska arbetare och ministrarna i de olika länderna förbereder nu för att ratificera det utkast som finns till ett nytt anställningsavtal, skriver tidningen Financial Times.

Utländsk arbetskraft strömmar till Gulfländerna. Byggarbetare och hembiträden från Nepal, Filippinerna, Indien och många andra länder lockas till regionen för att jobba.

Kafalasystemet kallas metoden för att försörja regionen med utländsk arbetskraft.

Systemet innebär att arbetsgivaren tar ansvar för gästarbetarna under deras tid i landet. Ofta beslagtar arbetsgivarna arbetarnas pass och andra dokument. I Qatar har arbetarna som bygger VM-arenorna inför fotbolls-VM 2022 vittnat om arbetsdagar kring 14 timmar, sex dagar i veckan. Flera har också blivit snuvade på lönen. Även i andra Gulfländer har problemet med att arbetskraft utnyttjats uppmärksammats.

Qatar uppger att de ska se över det nuvarande systemet nästa år.

Till tidningen Financial Times säger Jamal al-Dossari, chef för Kuwaits arbetskraftsmyndighet, att det i de nya anställningskontrakten ska stå att arbetsdagen är åtta timmar, med max två timmar övertid. Utländska arbetare ska även garanteras semester och minst en dag ledigt i veckan. Företagen ska också sätta av pengar till en flygbiljett hem, uppger tidningen.

Fakta

Gulfstaternas samarbetsråd Gulfstaternas samarbetsråd, ofta förkortat Gulfrådet eller GCC (Gulf Cooperation Council) är ett politiskt och ekonomiskt förbund mellan sex stater på Arabiska halvön. Medlemmar är Kuwait, Saudiarabien, Bahrain, Qatar, Förenade Arabemiraten och Oman. Organisationens högkvarter finns i Riyadh och samarbetsspråket är arabiska. Samarbetsrådets webbplats