Kommunal drar tillbaka miljonstämningen mot bärföretaget M Phoenix Enterprise. Det handlar om uteblivna löner till 150 thailändska bärplockare.

Det var första gången ett fall med utomeuropiska bärplockare gick så långt som en stämningsansökan till domstolen. De 150 thailändska bärplockare som var anställda av bemanningsföretaget M Phoenix Enterprise protesterade mot uteblivna löner i Umeå förra sommaren.

Kommunal tog fajten här i Sverige efter att plockarna åkt hem. Men successivt har bolaget under året träffat förlikningar med var och en av dem på plats i Thailand. Enligt bolaget stod plockarna i stället i skuld för flygbiljetter och liknande motsvarande 22 000 kronor per person, och förlikningen gick ut på att skulderna skrevs av om plockarna lovade att inte föra någon juridisk process i ett annat land. Någon lön blir det inte tal om.

– Att företaget i Thailand på det här viset skyddas försätter oss i en svår situation. Blir det så här i fortsättningen blir det svårt för Kommunal att godkänna sådana företag. Men vi har haft bra möten både med thailändska ambassaden och företrädare för regionen. Och vi är överens om att göra allt för att täppa till det här kryphålet på den globala arbetsmarknaden, säger Johan Ingelskog till Kommunalarbetaren.

Stämningen gällde, förutom uteblivna löner, semesterersättning och brott mot kollektivavtalet med Kommunal. Facket yrkade på fem miljoner kronor totalt.

• Läs Arbetets granskning av bärbranschen.