LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson. Foto: Thomas Johansson

Kvart i nio på lördag morgon är normalt ingen tacksam talartid, men i Sundsvall har LO:s ordförande hemmaplan.

– Många av er här har den hemska erfarenheten av att förhandla om uppsägningar på era fabriker, säger Karl-Petter Thorwaldsson, och har genast kongressombuden med sig.

– Ni vet att man inte är kaxig när man går till a-kassan för att få 680 kronor om dagen. Det vore oändligt mycket lättare om era varslade medlemmar fick 910 kronor om dagen, som Socialdemokraterna vill.

Precis som moderatledaren Fredrik Reinfeldt ofta gör berättar Karl-Petter Thorwaldsson om sina möten med människor runt om i landet. Men det är helt andra berättelser: om arbetslösa, utarbetade och sjuka.

En 61-årig kvinna som blir uppsagd efter 37 år på samma företag i Katrineholm har en alltför sliten axel för att passa hos Arbetsförmedlingen, men är för frisk för sjukpenning, och tvingas till slut gå till socialkontoret. En cancersjuk kvinna blir utförsäkrad därför att sjukpenningdagarna tar slut snabbare än hennes strålbehandling.

Och hotellstäderskorna i Malmö, som tvingas städa allt fler rum per dag, vågar inte protestera eftersom alternativet är arbetslöshet med ingen eller mycket låg ersättning.

– Med arbetslöshet och sabbad a-kassa blir vi svaga, säger Karl-Petter Thorwaldsson. Facket är aldrig starkare än sin svagaste länk, aldrig starkare än medlemmarna på arbetsplatserna. Vi måste ha trygga medlemmar. Makten i arbetslivet hänger på det.

Karl-Petter Thorwaldsson drog paralleller till den socialdemokratiska valframgången 1932. Den innebar att hans farfar, glasarbetare som blev uppsagd från Kosta i Småland, fick AK-arbete i stället för att gå arbetslös.

– I dag lägger vi massor av miljarder på ersättningar till de 400 000 arbetslösa. Det måste vara bättre att använda pengarna till att sätta folk i arbete. Hur svårt kan det vara?

LO-ordförandens framträdande kan bäst beskrivas som ett försök att mobilisera de fackligt förtroendevalda inför valspurten. Riksdagsvalet ser ut att bli jämt, sa Karl-Petter Thorwaldsson. Ett enda mandat kan skilja mellan en rödgrön regering med egen övervikt i riksdagen och en regering som är beroende av Sverigedemokraterna.

– Mycket står på spel. Gör allt ni kan för att vi ska få en ny regering nästa söndag.