Ava-2

För en musikskribent finns inget mer glädjefullt än att ”upptäcka” en ny, lovande sångare, musiker eller grupp – och få skriva det, kunna sprida upptäcktsglädjen. Nu senast härom veckan när den unga trion Ava (från Malmö och Västerbotten) medverkade på jazzfestivalen i Ystad. Passande namn också: Ava ska vara västerbottniska för ”litet vattendrag”. Musiken sipprade fram med Simon Peterssons stråke på kontrabasen som botten av ån, Nils Anderssons än akustiska och än elektriska gitarrtoner som glittrande vattenstänk och Linda Bergströms sång ovanpå som själva himlen, både sol och moln. Genre: typ visjazz. Skaffade förstås Avas debutalbum för att lyssna mer när jag kom hem. T o m ännu bättre än på scen! Tystnad är nyckelordet. Det krävs för att uppfatta alla små nyanser i Avas musik. Fast på skivan drar det lite mer åt jazz. Vokalisten Bergström har skrivit ett par texter men gitarristen Andersson svarar för musiken och de flesta av dess naturhemlängtansfulla Västerbottentexter.

Bengt Eriksson

Veckans cd

Ava

Musikgrupp: Ava

Skivmärke: Havtorn

• Avas titellösa debutalbum finns på Spotify.

• På YouTube kan man se och höra ”Allting förändras” – inledningsspåret på Avas debutalbum – i en live-inspelning.

• Om man blir förtjust – och det blir man – i hur Avas sångerska Linda Bergström får sin röst att glida och sväva, liksom rulla runt på musiken, både med och utan ord, så kan det nog vara spännande att höra henne i fler musikaliska sammanhang. T ex som vokalist i We Float, en annan ny, ung och lovande jazzgrupp. Hör på Soundcloud.

• Förresten, när ni hör gruppen We Float så passa på att lyssna in den sökande, innovativa pianisten Fanny Gunnarsson som dessutom både sjunger och spelar piano med sin egen kvartett. Också egna låtar, lekfulla och finurliga, på svenska och engelska. Jo, mycket nytt och lovande att höra inom svensk jazzmusik just nu. Debutalbumet ”Same Eyes As You” med Fanny Gunnarsson Quartet finns på Spotify.