lenawebbkronika

”Blåst på sjukpeng för styrelsemöten”

Vi kallar det vänsterkryss – den artikel som är placerad i topp på tidningens förstasida. Toppstory är ett annat namn, eller toppen helt enkelt.

Och en vecka då Arbetets vänsterkryss är lite lamt, utan nerv och utan känslor – då är det nyhetschefens fel. Reportrarna har gjort sitt bästa för att hitta bästa nyheten inom sina områden, redigerarna har gjort sitt bästa för att sätta tuffa rubriker och presentera toppstoryn så slagkraftigt det bara går. Men nyhetschefen har inte gjort ett tillräckligt bra val – och inte coachat fram historien så att den riktigt förtjänar topp­placeringen.

Det där med sjukpenningen drabbade en polioskadad man – som förlorade sin 25-procentiga sjukpenning för att han varit på styrelsemöte i en ideell förening. Rubriken toppade ettan på mitt första nummer av LO-Tidningen, daterad den 18 november 2005.

En i vår bransch så kallad ”bra story” – det vill säga oftast en för de inblandade ganska dålig historia. Så här i efterhand erkänner jag att vi kunde ha lyft det vänsterkrysset till betydligt bättre läsning. Vi skulle ha fört upp frågan på en politisk nivå, kanske hittat fler exempel – och gett mer tyngd åt presentationen.

Denna vecka – säsongens sista papperstidning och dessutom min allra sista utgåva av Arbetet – toppas med nyheten om hur efterlevandeskyddet för den som förlorar sin partner har holkats ur. Sofia Löfving berättar hur inte bara livet – utan också ekonomin – slogs omkull när hennes man och barnens pappa plötsligt dog.

Och däremellan har vi försett er läsare med hundratals vänsterkryss. Många gånger bra nyheter som gett eko bland läsarna och i andra medier. Orkar ni med tre av mina favoriter?

• ”Hon tvingas pendla 140 mil till jobbet” (Om småbarnsmamman Rebecka Magnusson i Luleå som hänvisades till en provanställning i Karlskrona, den 9 november 2007)

• ”Facket firar mansdagen” (Om könsfördelningen i LO-förbundens ledningar, den 9 mars 2009)

• ”Så blir bären till guld” (Om en industri med gratis råvaror och billig arbetskraft, den 27 september 2013)

Men nu är det slut för min del, inga fler vänsterkryss i Arbetet. Efter sommaren tar ­Anders Lignell över det här jobbet – och för min del blir det nyhetsvärdering på Transportarbetaren som gäller.

Tack kära läsare för att ni nyfiket bläddrat fram till det första nyhetsuppslaget under mina närmare nio år på tidningen!