Vilken fråga är viktigast på Byggnads kongress som pågår fram till på söndag, Emmelie ­Renlund från Umeå, 24 år och snickare?

EmmelieRenlund– Jämställdhet. Jag har själv skrivit en motion. Jag vill att det ska finnas en jämställdhetsansvarig i varje region. Den ansvariga ska finnas till hands och vara extra kunnig. Och också vara ansvarig för andra utsatta grupper som hbtq-personer och människor med annan etnicitet. Personen ska också arbeta aktivt för att få bort fördomar bland medlemmarna.

Hur känns det att åka på sin första kongress?

– Spännande och väldigt nervöst, för jag ska upp i talarstolen och prata för min motion. Och det ska bli roligt att träffa att träffa medlemmar i Byggnads från hela landet.

Vilka förhoppningar har du på kongressen?

– Svårt att säga, men jag hoppas att det ska bli ett stort utbyte av erfarenheter och att vi blir starkare som förbund. Och att vi antar många bra motioner och kan gå framåt. Jag hoppas också att jag inte ska få tunghäfta i talarstolen – och att min motion går igenom.