Design har blivit ­viktigare när det gäller arbetskläder, konstaterar Ivar Arnason. Foto: Claudio Bresciani

 

De ska framförallt vara slitstarka och ha bra passform. Men visst går det mode även i arbetskläder. Butikschefen Sanna Lignell blir glad av lite färg.

Det är en strid ström av kunder på Arbetsklädshuset i Hammarby sjöstad i Stockholm. En övervägande majoritet är män, de flesta i hantverkskläder. Många småpratar med butikschefen Sanna Lignell och stämningen är avslappnad. Det finns kaffe och storbildsteve för den som vill koppla av en stund, eller måste vänta på sin tur.

– Våra kunder är flergångskunder och till 99 procent vet de vad de vill ha, säger Sanna Lignell.

Om någon köper byxor kan hon föreslå ett par knäskydd, kanske har kunden inte tänkt på det. Eller så tipsar hon om en bra sula vid ett skoköp. Det som säljer mest i butiken är byxor och skor. Sedan kommer T-shirts. Fristadsbyxan FAS-255 är storsäljaren.

– Det finns bättre och roligare också i Fristads sortiment, men den är klassisk, skrattar Ivar Arnason som är regionchef.

Hans egen favorit är Helly Hansens överdelar, tuffa jackor med bra passform.

– De har varit duktiga på underställ och plagg till dem som jobbar på oljeplattformar. Nu slår de sig in bredare, det kan röra om lite. De är en stark leverantör med nya intressanta material och bra passform.

Bra passform är viktigt för arbetskläder. Och så ska de vara slitstarka, hålla för jobbet och tåla att tvättas ofta och mycket.

– Bomull säljer fortfarande bra för att den är skön mot kroppen, men konstfiber som polyester är slitstarkare, andas och är mjukare. Bomull luktar efter ett tag. Kunderna är mer medvetna nu om sådana saker, då blir det lättare att diskutera, tycker Sanna Lignell.

För tio år sedan var det bara funktionalitet som gällde. Design fanns inte med i diskussionen, men det har ändrats.

– I dag är det i många fall samma designers som gör arbetskläder som annars gör sport- och modekläder. Och yngre handlar mer med ögat, de är vana att göra det, säger Ivar Arnason.

Också färgerna har blivit mer vågade: orange, grönt, ljusblått. Det uppskattar Sanna Lignell.

– Jag tycker det är snyggt med en färgklick och inte bara begravningsbyråfärger.

Det är sällan någon frågar efter Fairtrade eller ekologiskt, enligt Ivar Arnason. Men många leverantörer har numera Fairtrade eller liknande märkningar i sitt sortiment.

– De har också blivit mycket bättre på att skriva in det i sina kataloger och kommunicera ut det till återförsäljare och slutkunder.

 

Enkät: Vad är du på jakt efter?

andreasfranzenAndreas Franzén, pensionerad tv-reporter
– Jag letar efter en overall att ha när jag jobbar med båten. Båten ligger i Bohuslän, men där fanns inga overaller, folk verkar inte vilja ha det längre. Den ska bara vara enkel. Den här står det ingen text på och den är rymlig så jag kan ha grejer under, den blir bra.

 

lottarudmanLotta Rudman, före detta patinerare på Dramaten
– Mitt jobb var att förstöra kläder, att göra så att de såg begagnade ut, sen använde skåde­spelarna dem. Jag har köpt väldigt bra kockbyxor här, vita, lite större i satin som jag sedan patinerade. Nu är jag pensionerad men använder själv gärna arbetskläder, de är skönare, stora på rätt ställen. I dag är jag bara med som sällskap.

 

johannorinderJohan Norinder, har rörfirma med fyra anställda
– Jag köper alla mina arbetskläder här, och det gör mina anställda också. I dag blev det tre T-shirts och en tröja. Det ska vara enhetligt, som en uniform, och synas att vi jobbar på samma företag. Sanna här i butiken ordnar med trycket på kläderna så att det står NV rörteknik. De anställda får handla hur mycket arbetskläder de vill, de ska inte vara skitiga och trasiga.

 

martinmodinMartin Modin, konsult i fukt, energi och miljö
– I dag ska jag byta sulor till mina skor, jag valde för små förra gången. Sen kanske jag kollar på byxor också. Jag brukar handla här sedan firman där jag är anställd flyttade hit till området. Arbetskläder ska kännas bra, så att man mår bra i kroppen. Jag springer mycket ute på byggen och gör kontroller.

 

vildeludvigssonVilde Ludwigsson, 10 år
– Jag ska hjälpa till och snickra en veranda hemma med mamma och en kompis till familjen. Vi har handlat här förut men de kläderna har jag växt ur. Jag har påsklov och mamma jobbar i närheten så det passade bra att gå hit i dag.

Gisela Ludwigsson
– Det är bara jag och mina pojkar så de får vara med och jobba, det är bra att lära sig.