Vaart_1420Sommarfågel hette Väärts debutalbum och uppföljaren fick titeln Palla Orka. Det aktuella, tredje albumet med ”Malmbergets Kent”, så tycker jag att gruppen Väärt kan beskrivas, heter Det kommer ett skalv. Titlarna anger hur desperationen stegrats, stämningen mörknat och svärtan blivit svartare för varje skiva. Sångtexternas innehåll och budskap smittar av sig på den allt ettrigare musiken. Folk- och visaktigt blandas – högst egenartat – med pop, electro och en känsla av punk. Gruppens sångare, Pär Isling Poromaa, skriver texter som är besvärjelser över livet längst upp i norra Sverige, historiskt och idag. Albumet inleds med en ”Gudlös bön” på svenska och meänkieli; sen sjunger Poromaa vidare om de ”10-tal” – det förra och det nya – då det gällde / nu gäller det att ”jobba jobba mer”, om ”Malmkaravanen” som kör genom snön med ”järnet i berget, svart som vår själ” och om ”En stad ovan molnen” där ”gator var gjorda av malm” men där människans tanke också kan starta ”ett skalv”.

Bengt Eriksson

Veckans CD

Det kommer ett skalv

Artist: Väärt
Skivmärke: Westpark

Väärts nya, tredje album Det kommer ett skalv finns på Spotify.
Också Väärts förra, andra album Palla Orka finns på Spotify.
Liksom debutalbumet Sommarfågel. Lyssna från början och hör hur Väärts musik utvecklas, mörknar allt mer och ilsknar till.

Se och hör en video med singellåten ”10-tal” från Väärts nya album Det kommer ett skalv. Finns på YouTube.
Se och hör också en video med låten ”29 tills jag dör” från Väärts förra album Palla Orka. Även detta på YouTube.

Se och hör en live ”Hammock Session” – på YouTube – med låten ”Broarna i Haparanda” från förra albumet.
Se och hör också på You Tube – en låt säga halvelectroakustisk live-inspelning från Backafestivalen med låten ”29 tills jag dör”.
Se och hör ett klipp med en ännu mer akustisk live-spelning – också på YouTube – med låten ”Minneslågor” från debutalbumet Sommarfågel. Plats: utanför hembygdsgården i Gällivare.

Se och hör Väärt – på YouTube – göra en live-tolkning av den norrsvenska gruppen Popterrors låt ”Hitta hem själv”.