Två år har gått sedan den senaste Saabbilen lämnade fabriksbandet i Trollhättan, men snart kan det vara dags igen. Nevs hoppas kunna återstarta produktionen av 9–3 redan under hösten.

– Även om man inte kan säga exakt när det blir, så börjar det närma sig tidpunkten då man trycker på knappen så att linorna börjar rulla igen, säger Håkan Skött på IF Metalls avdelning i Trollhättan.

Han var tidigare klubbordförande på Saab Automobile och har fått i uppdrag av IF Metalls avdelning i Trollhättan att sköta förhandlingarna och kontakterna med företaget Nevs som köpte konkursboet.

Rekryteringen av arbetare inleddes på allvar under våren och i september börjar de sista av de drygt 160 metallarna som rekryterats till arbete på fabriken.

– Det rör sig om rena bilbyggare som ska starta produktionen, säger Håkan Skött.

Nästan alla som anställts av Nevs är tidigare Saabanställda, enligt Håkan Skött.

– Det finns kanske fem undantag, men resten är gamla Saabare. Det känns väldigt bra att de nu får komma tillbaka till sin gamla arbetsplats.
Nevs affärsidé är främst att bygga elbilar, men det kommer att dröja till nästa år innan den första Saaben med elmotor är färdig, enligt Mikael Östlund, presschef på Nevs.

Det är i stället Saab 9–3 med vanliga bensin– och dieselmotorer som ska börja tillverkas i Trollhättan igen.

– Det finns en stor efterfrågan även för den existerande Saab 9–3 och det kommer nog dröja innan Sverige och övriga Norden är redo för elbilar i någon större omfattning, där är det Kina som är vår främsta marknad säger Mikael Östlund.

Nevs förhoppning är att starta produktionen under hösten men företaget har ännu inte lyckats sluta avtal med samtliga underleverantörer som behövs. Förhandlingar pågår för fullt, enligt Mikael Östlund, men han kan inte säga när de kommer att vara klara.

– Inköpsavdelningen jobbar med att få de sista avtalen på plats och så fort vi har alla delar kör vi igång.

– Anläggningen har testkörts så att den är startklar och vi har personal. Vi är redo bara komponenterna kommer på plats, säger han.