Foto: Lee Jin-man

Den brasilianska staten stämmer sydkoreanska Samsung på närmare 700 miljoner kronor. Orsaken är usla arbetsvillkor för de anställda i fabriken i frihandelszonen Manaus i Amazonas.

I fabriken arbetar cirka 5 600 anställda med att tillverka mobiltelefoner, tv-apparater och annan elektronik. Enligt den brasilianska frivilligorganisationen Reporter Brasil ska de anställda arbeta 15 timmar om dagen, 27 dagar i sträck utan särskilt många raster.

Det brasilianska arbetsmarknadsdepartementet stämmer nu Samsung för de usla arbetsvillkoren, och kräver 108 miljoner dollar, närmare 700 miljoner kronor i kollektivt skadestånd till arbetarna.

I stämningsansökan framgår också att en anställd förväntas packa tretusen mobiltelefoner per dag. Och har 32 sekunder på sig att montera en telefon. Och drygt det dubbla, 65 sekunder, för en tv-apparat.

Samsung skriver på sin hemsida att de ska samarbeta med de brasilianska myndigheterna så fort de får ta del av stämningen.

Frihandelszon

Ett område i ett länd där företag får verka utifrån gynnsamma regler. Exakt vilka regler varier, det kan handla om att slippa betala skatt eller införelseavgifter. De anställda arbetar oftast i tillverkningsindustrin med låga löner och dålig arbetsmiljö, inte sällan är organisering förbjudet.