Tjänstepension borde inte gå att ta ut redan vid 55 års ålder, anser socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (M).

– Vi kan inte ha ett offentligt system som talar för att flera människor ska kunna jobba längre upp i åldrarna och samtidigt ha ett tjänstepensionssystem som skickar signaler om att man ska gå så tidigt som möjligt, säger han till Dagens Nyheter.

Den allmänna statliga pensionen går att lyfta från 61 års ålder. Den gränsen vill Pensionsåldersutredningen höja till 63 år. Och nu vill ministern alltså ändra reglerna för tjänstepension i samma riktning.

Tjänstepensionssystemet kontrolleras av fack och arbetsgivarorganisationer, och Kristersson säger till DN att han har ”full respekt” för detta. Men samtidigt påpekar han att politikerna skulle kunna ändra i skattelagstiftningen så att det blir omöjligt att ta ut tjänstepension redan vid 55.

LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson kommenterar Kristerssons uttalanden:

– Trist att han uttrycker sig på ett sånt hotfullt sätt, säger Torbjörn Johansson till TT.

– Det är inte många av LO:s medlemmar som kan ta ut tjänstepension vid 55 och överleva på det.

Även i övriga grupper är det få människor som utnyttjar möjligheten att ta ut tjänstepension från 55 års ålder:

– De senaste fem åren är det 40 personer av 175 000 som tagit ut sin tjänstepension vid 55, säger Staffan Ström, informationschef på pensionsbolaget Alecta, till TT.