Foto: Håkon Mosvold Larsen

Norska LO:s ordförande Roar Flåthen.

 

I sista stund lyckades fack och arbetsgivare enas om ett avtal i Norge. Klockan tre i natt gjordes en uppgörelse som satte stopp för dagens strejk.

Egentligen var det redan för sent. Norska LO och tjänstemannaförbundets YS utlöstes i teorin redan vid midnatt. Men parterna förlängde förhandlingarna. Klockan tre på natten värktes ett avtal fram som satt stopp för den strejkvåg som facket planerat i och med att 17 000 privatanställda varslats om konflikt.

Uppgörelsen innebär att alla anställda får en lönehöjning på 75 norska öre i timmen. Men vissa grupper får ännu mer.

– Ett extratillägg för det lågavlönade var helt avgörande för oss, säger LO:s ordförande Roar Flåthen enligt Aftenposten.

Extratillägget är på 1,40 norska kronor i timmen och går bland annat till anställda inom buss, service och städ och renhållningsavtalet samt till parkeringsvakter och de som jobbar inom hotell- och restaurang.

Avtalet som är ettårigt och gäller från den 1 april bedöms vara värt 3,4 procent. Avtalet nåddes efter att Riksmäklaren kallats in.

Förhandlingarna har varit stökiga med strejkvarsel och utspel. Arbetsgivarnas NHO har gjort klart att de vill få till stånd ett trendbrott på den norska arbetsmarknaden. Förra året ökade lönerna med över 4 procent, vilket NHO anser är för högt. Nattens avtal ser arbetsgivarna som en framgång.

– Detta avtal bidrar till att löneökningarna för 2013 blir lägre än förra året vilket är nödvändigt ifall den norska industrin ska kunna behålla sin konkurrenskraft, säger Kristin Skogen Lund, vd för NHO, i ett pressmeddelande.