Byggstrejken rycker närmare. Byggnads sa nej till budet från medlarna medan arbetsgivarna accepterade det.

– Jag är oerhört besviken. Jag vill uppmana Byggnads ordförande Johan Lindholm att ta tillbaka strejkvarslet och sluta spela rysk roulett med byggföretagen och deras medarbetare. Vi måste få tillbaka alla till förhandlingsbordet. Att leka med grundlagsskyddade rättigheter urholkar betydelsen av strejkvapnet, säger Ola Månsson, vd för Sveriges Byggindustrier, i ett pressmeddelande.

Arbetsgivarnas förhandlingschef Mats Åkerlind tycker att budet är väl avvägt och han anser att medlarna på ett skickligt vis sytt ihop kraven från fack och arbetsgivare.

Det håller inte facket alls med om. Byggnads avtalssekreterare Torbjörn Hagelin säger:

– Vi tycker inte att budet är bra. Det finns inga konkreta förslag när det gäller våra viktiga frågor. Vi vill ha avtalsskrivningar om huvudentreprenörens ansvar och om arbetsmiljön. Medlarna föreslår bara arbetsmetoder.

Byggnads avtalssekreterare vänder sig mot att medlarna hänvisar till kontrollsystem som redan finns och inte innebär någon förändring av huvudentreprenörens ansvar eller regler som skapar bättre arbetsmiljö. Torbjörn Hagelin säger att medlarbudet dessutom innebär försämringar på flera områden. Det gäller arbetstidens förläggning där medlarna vill göra det möjligt att lägga arbetstiden mellan klockan 05 och 24 – i dag ligger tidsramen mellan fem på morgonen och tio på kvällen.

Medlarna vill även att byggnadsarbetare ska kunna lånas ut under längre tid. I dag är utlåningen begränsad till fem dagar – medlarna vill att det ska kunna ske under två veckor.

– Det här har aldrig varit något problem. Med medlarnas förslag blir det större turbulens, säger Torbjörn Hagelin

Byggnads strejk börjar under natten mellan måndag och tisdag – om inte parterna kommer överens innan dess.

– Vi är beredda att fortsätta. Vi står till medlarnas förfogande och vill hitta en lösning  innan konflikten bryter ut, säger Byggnads avtalssekreterare.

Mats Åkerlind hos arbetsgivarna ifrågasätter om Byggnads företräder byggnadsarbetarna och han säger:

– Det verkar som Byggnads vill ha en villkorslös kapitulation, så det blir svårt att undvika en konflikt.

Medlaren Bengt KÅ Johansson berättar att de tre medlarna diskuterat svaren och han säger:

– Det finns inga som helst förutsättningar att lägga ett nytt bud nu.

Men han säger också att medlarna ska sätta sig ner och diskutera imorgon.

Om strejken bryter ut på tisdag går 2 800 byggnadsarbetare på 160 arbetsplatser ut i konflikt. Enligt arbetsgivarna kostar strejken 200 miljoner kronor om dagen.  Det blir strejk på bland annat bygget av ubåtshallen i Karlskrona, Liseberg i Göteborg, Ikanobygget I Uddevalla, Umeå flygplats, E4-bygget kring Sundsvall, Nya Karolinska i Solna, Östersunds arena, universitetet i Örebro samt det nya hamnhotellet i Visby.