Bella Hardy – min favorit av de yngsta, mer traditionella folksångerskorna/sångpoeterna från Storbritannien – bemödar sig så om att både förvalta och förnya brittisk folkmusiktradition att helheten poängteras och hon själv försvinner in i traditionen. Hon sjunger – alltid! – vackert och spelar – alltid! – fingrovt på fiolen. Men varje gång jag lyssnat har jag velat höra ännu mer av Bella Hardy. Jag utbrister: Sjung och spela ut! Som nu, när hon gjort en julskiva. Här verkar hon inte ha känt så stora krav på sig utan ”bara” haft roligt och skoj. Och som hon sjunger nu! Vackrare än någonsin. Allt det andra – traditioner som bearbetas, musikformer som sammanflätas – kommer ju med och händer ändå. Genast i förstaspåret förvandlas ”Rockin´ Around The Christmas Tree” till en brittisk folkmelodi och i ”Footprints” blir det lite country. För övrigt: både mer och mindre kända julmelodier, mer eller mindre traditionellt och brittiskt. Årets julskiva!

Bengt Eriksson

Veckans CD

Bright Morning Star

Artist: Bella Hardy
Skivbolag: Noe Records

Bella Hardys julalbum Bright Morning Star finns på Spotify.
Också hennes förra album The Dark Peak And The White – där Bella Hardy sångdiktat och sjunger om sina hemtrakter, The Peak Distrikt i Derbyshire, England – finns på Spotify.
Hör också hennes debutalbum Night Visiting – där hon främst tolkade traditionellt brittiskt material – från 2007. Även detta på Spotify.

Se och hör en lika anspråkslös som enastående provspelning av jullåten ”Merry Christmas Everyone” (julhit för Shakin´ Stevens) inför det kommande julalbumet. Finns på YouTube.

Idén om att göra ett julalbum föddes när Bella Hardy sjöng den traditionella melodin ”The Coventry Carol” på engelsk TV inför julen 2008. Se och hör på YouTube.

Se och hör också en live-inspelning från Bristol Folk Music Festival 2011 där Bella Hardy sjunger och spelar fiol i låten ”Written in Green” tillsammans med Kris Drever på vild akustisk gitarr. Finns på YouTube.

Julmusik

För den som vill ha ett ljudspår till julen så har jag sammanställt två julspellistor på Spotify – en med internationella och en med svenska inspelningar, bägge listorna är nu också uppdaterade med låtar från 2012 års  julskivor. Länk till de internationella jullåtarna.
Och här en länk till min likaså uppdaterade Spotifylista med svenska jullåtar.