De 807 fonderna som tar betalt för att placera och förvalta premiepensionen lever farligt. Leif Pagrotsky (S) vill skrota PPM-sparandet helt och de fem partierna i Pensionsgruppen lutar åt att åtminstone minska inbetalningarna.

Avveckla premiepensionen, låt den ingå i inkomstpensionen och förvaltas av AP-fonderna, säger Pagrotsky, ledamot av Socialdemokraternas verkställande utskott och tidigare minister, till Svenska Dagbladet. Han kritiserar höga fondavgifter, en miljard kronor per år, måttlig värdestegring och att bara två procent gör ett eget val. Premiepensionen bör stängas för nya pengar och de cirka 400 miljarder kronor som redan finns i systemet bör placeras om.

– Systemet måste reformeras, det är ingen tvekan om det, det är alla partier medvetna om, säger den parlamentariska pensionsgruppens vice ordförande Tomas Eneroth (S) till TT.

– Att helt avveckla PPM-sparandet är kanske väl drastiskt. Däremot har det sedan länge, bland annat inom pensionärsorganisationerna, föreslagits att minska omfånget och i stället låta en del av avgifterna stötta inkomstpensionen i stort. Det analyserar vi just i pensionsgruppen.

Även socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (M) är tveksam till åtminstone delar av premiepensionen. Han leder den pensionsgruppen som fram till april nästa år ska granska PPM-sparandet. Kristersson ifrågasätter det rättvisa i att två personer som arbetat lika länge och satt in lika mycket pengar ska stå inför så olika utfall beroende på hur rätt de satsat. Man måste fråga sig hur stora risker man ska acceptera i ett obligatoriskt system, sade Kristersson till TT för en tid sedan.

Tomas Eneroth delar Ulf Kristerssons farhågor om det orättvisa i premiepensionen.

– Visst, det är ett bekymmer, vi analyserar även den aspekten. Nu är det viktigt att reformer sker inom den breda överenskommelsen, det här är frågor som kräver bred enighet.