I veckan rekommenderade Malmös socialdemokrater nästa års partikongress att säga nej till vinstuttag ur välfärden.

Formuleringen, att ”ickevinst-princip ska vara rådande inom vård, skola och omsorg”, är mycket snarlik den LO-kongressen tog i våras.

Det intressanta är att motståndarsidan inom partiet trots många inlägg inte har kommit fram till någon motsatt formulering, det vill säga att ”skattepengar ska kunna förvandlas till vinst”.

I stället pågår en frenetisk jakt på en mjukare formulering.

Nyligen skrev S-debattören Jonas Morian i en artikel på Dagens Arena att det måste till en tredje linje i frågan. En linje som värnar kvalitet i stället för att fokusera på vinst.

Häromdagen formulerade socialdemokraterna i Stockholms län ett liknande inlägg. En ”etisk kod” behövs bland välfärdsföretagen, inte förbud mot vinstuttag. Det var ord som genast fick stöd av arbetsgivarna inom Almega.

Men att företagen ska ha bra etik och inte vanvårda folk är ett så grundläggande krav att det blir fullständigt meningslöst.

Grundfrågan kvarstår alltså, ska de skatter vi betalar till vård, skola och omsorg gå till vård, skola och omsorg eller ska de kunna förvandlas till vinster och föras ut ur landet?

Någon tredje väg finns inte.