IF Metall anser att det är bra att C och FP vill höja taket i a-kassan och bjuder in de båda partierna till samtal om a-kassan och lagen om anställningsskydd.

Centerledaren Annie Lööf och Folkpartiledaren Jan Björklund föreslog i Almedalen att ersättningen till arbetslösa bör öka samtidigt som den differentierade avgiften till a-kassan bör tas bort. Det är bra och ligger helt i linje med IF Metalls uppfattning, anser förbundsordförande Anders Ferbe.

IF Metall beklagar dock att Centerpartiet och Folkpartiet villkorar förbättringarna i a-kassan med försämringar i las. Annie Lööf har framfört att kompetens ska avgöra om man ska ha jobbet kvar vid nedskärningar och inte enbart anställningstid.

– Min uppfattning är att Annie Lööfs och Jan Björklunds uppfattningar om las bygger på en felaktig bild av hur las tillämpas, säger Anders Ferbe.

Han menar att de båda partiledarna kan få konkreta exempel på hur just kompetens är avgörande för att kunna behålla ett jobb. Det borde, enligt IF Metall, kunna ge förutsättningar för höjd ersättningsnivå till arbetslösa och ett slopande av de orättvisa avgifterna eftersom det nu finns riksdagsmajoritet för detta utan att las försämras.

– Vi måste med alla medel jobba för att IF Metalls 30 000 arbetslösa får en dräglig ersättning vid arbetslöshet, nu får de cirka 55 procent av tidigare lön, säger Anders Ferbe.