Nu har Kommunal inlett förhandlingarna om ett avtal för 25 000 medlemmar i privata vårdföretag.

Kommunal har också tecknat ett nytt avtal som skiljer sig från den gängse normen. Orsaken är att avtalet löper på två år. 850 medlemmar i Kommunal får höjda löner med totalt 1 400 kronor – 700 kronor i år och lika mycket nästa år.

Motparten är Arbetsgivaralliansen som representerar privata företag där inte vinstintresset går först, som Stadsmissionen, Bräcke diakoni och Frälsningsarméns socialtjänst.

Avtalet löper till den 1 april 2014. Lönerna höjs den 1 april i år och samma datum nästa år. Även lägstalönerna höjs med 1 400 kronor på två år till 17 470 kronor för outbildade och 19 170 för utbildade.

Anställningarna ska bli tryggare. En treårsgräns införs för tillfälliga anställningar.

Avtalet med Almega Vårdföretagarna för 25 000 medlemmar löper ut den 31 augusti. Senast det begav sig, 2010, satt ett nytt avtal långt inne. Förhandlingarna gick trögt, medlare var inne men till slut gjorde Kommunal och Almega upp direkt.

Kommunal driver samma krav mot Almega som mot alla andra arbetsgivare. Dessutom kräver Kommunal att privatanställda i vården ska få samma meddelarfrihet som privat anställda.

Begränsning av delade turer är ett annat krav.