Torbjörn Johansson, från Byggnads, blir avtalssekreterare. Ny andra ordförande i LO-ledningen blir Ingela Edlund från Seko. Namnen presenteras av en valberedning som slitit in i det sista för att få till en ledning som samtliga LO-förbund ställer upp på.

Dagens avtalssekreterare Per Bardh har offrats för att få ihop ledningen. Han berättade i går att han fått nya uppdrag inom LO.

– Jag är mycket glad att en enig valberedning nu kan presentera ett förslag på andra vice ordförande och avtalssekreterare. Med Ingela Edlund och Torbjörn Johansson får vi en LO ledning som kompletterar varandra på ett bra sätt och som också borgar för ett starkt LO i framtiden, säger Hans Tilly, valberedningens ordförande, i ett pressmeddelande.

Han beklagar samtidigt att valberedningen inte lyckats med sin ambition att få till en jämn könsfördelning i LO-ledningen.

Valberedningen föreslår alltså LO-kongressen att den ska besluta om en återgång till en ledning bestående av fyra personer, den krymptes vid den senaste kongressen till tre.

Torbjörn Johansson är i dag avtalssekreterare på Byggnads. Ingela Edlund är  förbundssekreterare i Seko. Sedan tidigare har valberedningen presenterat sitt framförhandlade förslag till de två högsta posterna i LO: Karl-Petter Thorwaldsson som ordförande och Tobias Baudin som vice ordförande.

Arbetet återkommer under eftermiddagen med kommentarer.