Byggnads vill inte kommentera arbetsgivarnas stämning till Arbetsdomstolen. Facket har inga kommentarer kring kritiken att Byggnads i sin pågående strejk särskilt inriktat sig på företag där det finns företrädare i arbetsgivarnas organisationer.

– Vi vet inte om de bara pratar. Den här processen ska ha sin gång. Nu ligger vi lågt tills vi sett stämningen, säger Hans Tilly, Byggnads ordförande.

I onsdags morse gick 1 500 vvs-montörer, kylmontörer och plåtslagare ut i strejk med krav på arbetstidsförkortning och högre löner för lärlingar.

I går, torsdag, förklarade arbetsgivarna i en debattartikel på Arbetet.se att de stämmer Byggnads för föreningsrättskränkning. Det handlar om att arbetsgivarna anser att facket särskilt inriktat sig på företag med företrädare som är aktiva i arbetsgivarnas organisationer.

Ett av deras argument är att det i 65 procent av de strejkdrabbade företagen finns företrädare som är aktiva i arbetsgivarorganisationerna – samtidigt som det bara finns sådana företrädare i 2 procent av det totala antalet vvs- och plåtföretag.

– Vi har en annan åsikt, men den tar vi när vi sett stämningen, säger Hans Tilly.

Enligt Byggnads har Svenskt Näringsliv lagt sig i medlarnas bud och det var detta agerande från arbetsgivarna som utlöste strejken. Och detta ska ha handlat om reglerna för rätten att beordra övertid och beredskap.

– Vår uppfattning är att Svenskt Näringsliv lägger sig i. Och Medlingsinstitutet viker sig för arbetsgivarnas uppfattning. Och om det inte är på det här viset vill vi att någon bevisar det, säger Hans Tilly.

VVS-företagens förhandlingschef Robert Jakobsson har sagt att det inte stämmer att Svenskt Näringsliv lagt sig i. Samtidigt berättar han att arbetsgivarorganisationerna i byggbranschen diskuterar och kollar olika regler med varandra. Och det har bland annat rört beordringsrätten.