Räkna med flera år i skolbänken om du vill skola om dig för att få ett långt yrkesliv.

– Högre tjänstemannayrken är den typiska kategorin där man kan fortsätta efter 65-årsdagen. Och det är jobb som det är svårt att omskola sig till, säger Roland Kadefors vid Göteborgs universitet.

Forskare är ett hett tips. Präst, speciallärare eller jurist är andra yrken du kan satsa på om du vill jobba länge, enligt en forskargrupp från Arbetslivsinstitutet som Roland Kadefors, gästprofessor i arbetsvetenskap vid Göteborgs universitet, ingick i för några år sedan. Forskarna undersökte när männi­skor förväntades gå i pension i olika yrken och fann att det skiljer 10,8 år mellan bästa och sämsta yrke när det gällde pensionsålder för kvinnor, och 8,5 år för män.

I botten av skalan finns klassiska LO-yrken, där människor slits ut tidigt, som maskinrengörare och fabriksarbetare. Medan det är akademiker i tjänstemannayrken som håller längst.

Flera andra undersökningar visar också att ju högre utbildning en person har, desto senare går han eller hon i pension. Var fjärde forskarutbildad jobbar till exempel fortfarande när de är i 70-årsåldern, enligt en rapport från regeringens sociala råd.

Men det är inte särskilt realistiskt att tro att någon större grupp arbetare ska satsa på att bli forskare och akademiker mitt i livet. Även om några skulle vilja är det svårt eftersom möjligheten att få studiemedel begränsas redan när man fyller 45 och försvinner helt vid 54.

– Det som återstår då om man ska kunna försörja sig samtidigt som man omskolar sig är kortare arbetsmarknadsutbildningar, säger Roland Kadefors.

Han tror i stället att löpande kompetensutveckling är den främsta nyckeln om fler ska kunna jobba längre.

– Möjligheten att hitta nya karriärer för långtidssjukskrivna 55-åringar som slitit ut sig i tunga jobb är nästan obefintlig. Vi måste i stället satsa på det livslånga lärandet så att människor utvecklar sin kompetens under hela arbetslivet och på så sätt håller sig anställningsbara om de blir arbetslösa eller behöver byta jobb.