Foto: Henrik Montgomery

Hon älskar att måla, men ville jobba mer med människor. Målarmästaren Pia Berg, 41, skolade om sig till målerilärare och har aldrig ångrat att hon vågade ta steget.
– Studierna har gett mig så många fler möjligheter, säger hon.

– Har du verkligen känt efter överallt så att du inte behöver spackla mer? Ta de sista tio minuterna och känn, känn, känn så att du inte kommer efter lunchen och inte kan slipa.

Pia Berg instruerar en av tjejerna i årskurs ett på S:t Martins gymnasium i Sundbyberg. De 17 eleverna i klassen har varsitt rum i måleriet. De har redan satt upp väv, målat en gång och satt omönstrad tapet. Nu slipar och spacklar de för att kunna tapetsera med mönstertapet medan Pia Berg kommer med goda råd.

Hennes första läsår som lärare går mot sitt slut. För 25 år sedan var det hon själv som gick målargymnasiet. En praoperiod i nian väckte intresset för jobbet, och så var hennes morfar målarmästare.

– Jag ville inte plugga vidare och visste att jag ville göra något fysiskt. Målaryrket kändes rätt.

Efter mer än 20 år i yrket kan hon konstatera att känslan var rätt. Hon gillar fortfarande jobbet som målare, men för snart tio år sedan kom ändå tankarna om att hon kanske skulle göra något annat.

Hon jobbade extra som kontaktperson åt unga vuxna med kriminalitets- och missbruksproblem och tyckte att det var roligt att jobba med människor.

– Jag kände att gjorde lite mer nytta än när jag målade flashiga våningar.

Efter ett antal anställningar blev Pia Berg egenföretagare 1999. När hon efter några år blev gravid fick hon därför ingen havandeskapspenning som anställda målare ofta kan få, men hon ville ändå inte fortsätta att måla med tanke på riskerna för barnet. Då tog hon steget och började läsa in högskolebehörighet på komvux.

– Jag var ändå över 30 och hade ett väldigt fysiskt jobb. Även om jag inte hade gått sönder än så kände jag att om man skulle skola om sig vore det dumt att vänta tills man fyllt 55 och kroppen sagt ifrån.

Att hon blev just yrkeslärare var egentligen en slump. Pia Berg kom inte in på förstahandsvalet – polis­högskolan. Hon funderade över juridik, men hon tyckte att studier­na var lite väl långa och hittade i stället yrkeslärarutbildningen. Som målarmästare fick hon validera sina yrkeskunskaper och hon läste in utbildningen på två år på Stockholms universitet.

– Även om det bygger på min gamla kompetens är det något helt annat att vara lärare. Det är kul att kunna använda sina yrkeskunskaper och erfarenheter till något nytt.

Många som funderar på att omskola sig avskräcks av tanken på att ta studielån. Även Pia Berg kommer från en familj som varnat henne för lån och där det aldrig var tal om att plugga vidare, men hon tycker ändå inte att det är någon stor sak.

– Jag och min sambo räknade på det och såg att vi skulle klara oss. Visst fick vi dra ner på en del guldkantssaker som utlandsresor under studieåren, men det var det definitivt värt.

Studierna gav Pia Berg blodad tand och nu fortsätter hon att läsa in en masterexamen samtidigt som hon jobbar.

Det första året som lärare har varit både fantastiskt roligt och stundtals tufft. Även om Pia Berg ibland tvekat om läraryrket är rätt för henne har hon aldrig ångrat att hon omskolade sig.

– Det har öppnat så många fler dörrar för mig. Jag har utvecklats och fått ett nytt jobb. Eftersom jag fortsätter att läsa kanske jag kan forska i framtiden – och samtidigt kan jag alltid gå tillbaka och måla om jag skulle vilja.

Fakta

Pia Bergs råd

Kolla yrket

• Samla information om yrket och kolla hur arbetsmarknaden ser ut, så att du vet vilka chanserna är att få jobb.

Kolla ekonomin

• Kolla upp hur det fungerar med studie­lån och räkna på din ekonomi.

Ta tjänst­ledigt

• Om du är anställd har du rätt att vara tjänstledig för studier. Utnytt­ja det, då kan du gå tillbaka om du ångrar dig.

Tänk efter!

• Tänk inte bara på pengar. Att utbilda sig ger så mycket mer, och man kan drar ner på ganska mycket under en begränsad tid.

Våga!

• Våga ta steget! Tänk på din framtid och vad du vill göra om fem eller tio år. Man ska inte stanna på ett jobb tills man sliter ut sig, eller blir less och bitter, då är det bättre att ta steget och satsa på sig själv.