Receptionist stämmer chef för sexuella trakasserier
En receptionist på en trafikskola fick sparken sedan hon vägrat ställa upp på chefens handgripliga närmanden och åka på kryssningsresa med honom. Nu har hon anmält chefen till polisen och stämt arbetsgivaren till AD.
I går lämnade DO en stämningsansökan till Arbetsdomstolen, där arbetsgivaren krävs på 200 000 kronor i diskrimineringsersättning för sexuella trakasserier och repressalier. Kvinnan fick sparken sedan hon meddelat chefen att hon tänkte polisanmäla honom.
Det är i sig ett brott mot repressalieförbudet i diskrimineringslagen, anser DO, som företräder kvinnan i Arbetsdomstolen eftersom hon inte är med i facket.
Kvinnan har utsatts för sexuella trakasserier av sin chef i form av ”ovälkomna förslag samt oönskad fysisk beröring av sexuell natur”, skriver DO i stämningsansökan.
Kvinnan fick via Arbetsförmedlingen praktik på företaget och därefter en anställning, ett så kallat nystartjobb, som innebär att arbetsgivaren betalar lön och Arbetsförmedlingen står för arbetsgivaravgifterna.
Det började med tillsynes oskyldiga komplimanger om hennes utseende som övergick i påtvingad massage som slutade med en krypande hand under kjolen i lunchrummet, enligt kvinnans berättelse.
En morgon orkade hon inte ta sig till jobbet. Hon samlade familjen, berättade vad hon varit med om på kontoret och bestämde sig för att göra en polisanmälan.
Kvinnan hade också berättat om trakasserierna för sina arbetskamrater, men drog sig i det längsta för att göra en anmälan, eftersom hon ”efter långtids arbetslöshet var rädd att förlora sin anställning”, vilket hon också gjorde.
– Sexuella trakasserier är ett maktmissbruk från förövarens sida, säger Marie Nordström, jurist på DO. Trakasserierna kan också ses ur ett könsmaktsperspektiv och är därför en viktig jämställdhetsfråga.
– Skyddet mot repressalier är viktigt för att enskilda ska våga hävda sina rättigheter.
Trots att undersökningar visar att många anställda känner sig utsatta för sexuella trakasserier är det yttersta få som vågar anmäla.
Drygt 18 procent av kvinnorna och nästan 6 procent av männen uppger att de blivit utsatta för sexuella trakasserier på jobbet under det senaste året i den stora arbetsmiljöundersökningen som görs av Statistiska centralbyrån (SCB) på uppdrag av Arbetsmiljöverket.
Skadestånd i mål om diskriminering heter numera diskrimineringsersättning. Den ska enligt lagen ligga på en högre nivå och inte jämföras med skadestånden i brottsmål.