»Många löper risk att hamna i misär«
Drygt 2 000 personer deltar i fas 3 utan ett öre i ersättning för sin insats. De är hänvisade till att söka socialbidrag. Det här är något nytt i svensk arbetsmarknadspolitik – den första åtgärden där inte alla som deltar får ersättning.
– Man riskerar att en ganska stor grupp människor hamnar i ekonomisk misär om de blir kvar länge i fas 3, säger Anders Forslund, professor i nationalekonomi och biträdande chef för Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering (IFAU).
Några nya regler är inte på väg.
– Vi följer upp alla arbetsmarknadspolitiska åtgärder kontinuerligt tillsammans med Arbetsförmedlingen, men i dag finns det inga planer på att ändra reglerna för ersättning, säger Cherine Khalil, pressekreterare hos arbetsmarknadsminister Hillevi Engström.
Fas 3 är tänkt att bli långvarigt. Inför starten 2009 talade regeringen om ”varaktig samhällsnyttig sysselsättning”. Arbetsförmedlingens siffror visar att 15 procent av deltagarna lämnar fas 3 för arbete eller utbildning.
– Tanken från början var att man skulle göra allt som är möjligt i faserna 1 och 2 för att få ut deltagarna i vanliga jobb på sikt. Om detta misslyckas återstår fas 3, säger Anders Forslund.
För ett och ett halvt år sedan kom IFAU med en rapport om jobb- och utvecklingsgarantins fas 1 och 2. Den grundades på en enkät till deltagare som besvarades i november och december 2009. Slutsatsen var att aktiviteterna lämnar mycket i övrigt att önska.
Anders Forslund:
– Man har inte gjort allt som borde ha gjorts i faserna 1 och 2. Det har inte gått därför att det har varit för låg personaltäthet.
– Då är det väldigt underligt att ha fas 3 som en långsiktig lösning. Den innebär att människor som har extremt låg ekonomisk ersättning ska utföra något som ibland förmodligen är väldigt likt ett vanligt jobb och ibland förmodligen ligger väldigt långt från arbetsmarknaden.
IFAU har inlett ett nytt forskningsprojekt om hela jobb- och utvecklingsgarantin. IFAU:s enkät till deltagarna i faserna 1 och 2 och Arbetsförmedlingens enkät till deltagarna i fas 3 ska kompletteras med uppgifter ur Arbetsförmedlingens register.
– Vi ska försöka ta ett samlat grepp över hela jobb- och utvecklingsgarantin, berättar Anders Forslund.
29 500 personer var inskrivna i fas 3 i januari. Av dem fick noga räknat 2 026 ingen ersättning överhuvudtaget. Det är sju procent av samtliga.
Deras utväg är att ansöka om socialbidrag. En del får avslag. Den som har tillgångar ska göra slut på dem först.
En del kommuner kräver att de som får socialbidrag ska delta i fas 3. Det finns inga siffror som visar hur många som deltar i fas 3 av det skälet.
Det finns inte heller några siffror som visar hur många som hoppar av fas 3 därför att de inte får socialbidrag.
– Det vet vi inte, men man kan utgå från att det är ett antal individer som hoppar av, säger Clas Olsson, Arbetsförmedlingens analyschef.