De kräver löneförhöjning och en normal arbetsbelastning, sådant som är självklart för de flesta holländare. Arbetsgivarna tycker att kraven är orimliga. Sedan början av januari strejkar städarna i Holland.

Holländska städare känner sig osynliggjorda och tycker att de jobbar för låg lön. Nu har de startat ”de osynligas uppror”, en strejk som har pågått i över en månad. På kampanjens webbsida beskriver det holländska facket konflikten på engelska, för att skapa reaktioner även utanför det egna landets gränser.

– Vi kräver inte bonusar eller högar av pengar. Det handlar om vardagskrav som tid att göra vårt arbete och hålla sjukhus, tåg och skolor rena.

Att få betalt även när vi blir sjuka, säger Khadija Tahiri, som är ordförande för städarnas fack i Holland, FNV Bondgenoten,  på kampanjens webbsida.

– Stora kunder som Philips, holländska myndigheter och skolor förväntar sig mirakel av snåla städavtal.

Under strejken marscherar städare mellan städer i Holland för att göra sig synliga, men efter sju förhandlingsrundor med arbetsgivarna är parterna fortfarande inte överens, enligt en artikel i Kommunalarbetaren. Även inför förra avtalet, som slöts i april 2010 och löpte ut vid årsskiftet, strejkade städarna. Den strejken pågick i nio veckor, och var den längsta strejken i Hollands historia sedan 1930-talet.