Gå till innehållet
Gå till startsidan

Ett bättre arbetsliv kräver modig journalistik

Sök

Europakten ger spricka i LO

Ett deltagande i europakten kan vara köksvägen in till ett samarbete som på sikt betyder euro i Sverige, har de sex LO-facken i 6F kommit fram till. De riktar hård kritik mot Wanja Lundby-Wedin som uttalat sitt – och LO:s – stöd för ett svenskt deltagande.

– Vi diskuterade saken på LO-styrelsen i måndags, berättar Hans Tilly, ordförande i Byggnads. Det slutade med att vi skulle gå igenom vad ett svenskt deltagande i europakten betyder – och sedan ta ställning på nästa styrelsemöte.

– Därför blev jag mycket förvånad när Wanja Lundby-Wedin i LO:s namn ger ett kraftigt stöd för pakten.

6F består av Byggnads, Seko, Transport, Elektrikerna, Fastighets och Målarna. De går i dag ut och kritiserar Lundby-Wedins pressmeddelande från i tisdags.

– Vi vill göra alla medvetna om att de skrivningar som är aktuella kan vara en smygväg in i själva eurosamarbetet, säger Hans Tilly.

Han och de andra 6F-ledningarna hävdar att Sverige måste kräva ett formellt undantag från att införa euron – i ett särskilt protokoll. Det har Danmark och Storbritannien, som därmed har försäkrat sig om att de slipper euron.

– Jag har uppenbarligen gjort fel bedömning, vi har olika uppfattning om europakten är en köksväg in i euron, säger Wanja Lundby-Wedin till Kommunalarbetaren.

Hon har tidigare aldrig upplevt att ett eller flera LO-förbund öppet tar avstånd från vad hon har uttalat i sakfrågor.

– Näe, vi har inte tagit upp saken direkt med Wanja, säger Hans Tilly. Vi gick direkt till medierna, på samma sätt som hon gjorde med sitt uttalande.

Wanja Lundby-Wedin håller med honom om att LO:s styrelse inte har fattat något formellt beslut i frågan.

– Men jag redogjorde i styrelsen för min uppfattning och ingen sa emot även om det fanns farhågor för att en svensk anslutning riskerar att bli en köksväg in i euron, säger hon till KA.

Hans Tilly hoppas att uttalandet från 6F ska öppna ögonen på Socialdemokraterna i riksdagen och få dem att kräva ett särskilt protokoll för att gå med på svenskt deltagande i europakten.

– Och i första hand är kritiken riktad mot regeringen, säger han.