Äntligen! Plötsligt exploderar riksmedierna av rapporter om vård/vanvård, ­vinstintressen och riskkapitalbolag. Och som vanligt spelar de borgerliga politi­kerna och opinionsbildarna lite klena om skallen. De blir sååå upprörda, ledsna, bestörta, besvikna över att privata bolag inte driver äldrevård på grund av människokärlek utan för att maximera vinsten. Varför rådgjorde inte borgarna och de borgerliga socialdemokraterna med mig innan de beslöt att sälja ut offentlig sektor?

Jag och en massa andra människor från den tänkande vänstern kunde, gratis under en eftermiddag, berättat för dem precis vad som skulle hända när riskkapitalbolag garanterades vinst på våra skattepengar. En rad artiklar har avslöjat moderata politikers kopplingar till riskkapitalbolagen och Aftonbladets ledarsida drar den rimliga slutsatsen att de hör till Moderaternas anonyma bidragsgivare. Ja, varför skulle inte Carema och Attendo agera rationellt och förnuftigt, det vill säga skänka pengar till det politiska parti som kan fort­sätta garantera dem miljardvinster och som samtidigt propsar på att få hålla det hemligt?

Jag börjar dock misstänka att riskkapitalbolagen är mycket mer om sig och kring sig än så. Varför bara samarbeta med vissa vänner och inte andra? På den socialdemokratiska kongressen 2009 kunde den lilla minoriteten sossehöger förhindra att partiet tydligt tog avstånd från vinst inom exempelvis äldrevården. Men så skrämmande för riskkapitalbolagen att sossarna kort därefter helt otippat får en ny partiledare som inte längre vill värna och vårda deras profit. Och följaktligen avslöjas, drevas och krisar det hela tiden kring Juholt.
Den vinstkramande högersosse som skrev det kritiska messet efter att Juholt i P1:s lördagsintervju uttryckt värderingar som avvek från kongressbeslutet 2009 satte naturligtvis fart på mediespekulationerna kring exakt hur dålig Juholt är som partiledare.

Aftonbladet avslöjade i slutet av förra året att en rad sossar betalas av PR-byrån Prime, med pengar från näringslivet, för att propagera för högerpolitik. Jag tror det skulle vara väldigt givande om någon grävande journalist kollade vad de högersossar som så tappert strider för riskkapi­talbolagens vinster har att vinna på affären. Det jag antyder är ingen konspiration utan helt enkelt lobby­verksamhet, och som sådan förs den i Sverige tyvärr bortom insyn och kontroll.

Som alla vet tar riskkapitalet ingen ekonomisk risk, skyddade av illa konstruerade låtsasmarknader, det är endast vi som riskerar att vanvårdas. Den enda risken för dessa bolag just nu heter Håkan Juholt, en levande vinstvar­ningschock.

Ann-Charlott Altstadt