Foto: Björn Larsson Rosvall

Göteborgs hamn. Här är Skaraslättens Transport AB ett av de riktigt stora åkerierna. Bilden togs för ett år sedan.

Vd:n för Skaraslättens Transport AB sitter häktad på sannolika skäl misstänkt för grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott.

– Det var inte en dag för tidigt, säger Ulf Nordensson, ombudsman på Transport i Skövde.

För facket är Skaraslätten själva symbolen för lönedumpningen i åkeribranschen. Idén är att inte anställa en enda chaufför utan att bara hyra in egna företagare eller anställda i bemanningsföretag, främst östeuropeiska chaufförer med löner runt 2 000 kronor i månaden.

Det är inte bara facket som reagerar. För ett par månader sedan skrev Transport, Bilarbetsgivarna och branschorganisationen Sveriges Åkeriföretag ett gemensamt yttrande till regeringen. Budskapet går ut på att åkeribranschen i Sverige är den mest laglösa i EU.

– Sverige framstår som extremt i fråga om kontrollunderlåtelser och låga straffsatser, står det i yttrandet till infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd.

Det här har skapat rena drivhusklimatet för åkerier med lönedumpning som affärsidé. På fyra har Skaraslättens Transport AB vuxit från ingenting till ett av Västsveriges största åkerier. Gruppen består i dag av 13 företag. Omsättningen i moderbolaget var 310 miljoner kronor 2010.

Det är inte dåligt för ett aktiebolag med det lägsta aktiekapitalet som lagen tillät när det bildades – 100 000 kronor.

Vd:n greps på sitt kontor i Skara i tisdags i förra veckan. Han häktades i fredags av Skaraborgs tingsrätt i Skövde. Brotten ska ha begåtts i två dotterbolag i koncernen, CGT Containerdepå AB och Quatron AB samt i en enskild firma med det tjusiga namnet Chaufförshjälpen.

– Misstankarna gäller flera miljoner kronor som undanhållits i arbetsgivaravgifter och moms, säger kammaråklagare Johan Isaksson vid ekobrottsmyndigheten i Skövde.

Han är förtegen om detaljerna och hänvisar till förundersökningssekretessen, men han berättar att utredningen har pågått under något år.

Ytterligare en anställd greps och häktades samtidigt som vd:n. Mannen är på sannolika skäl misstänkt för grovt bokföringsbrott samt medhjälp till grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott.

De båda männen är häktade till på fredag i nästa vecka. Johan Isaksson räknar inte med att han hinner väcka åtal tills dess. Det innebär att han måste fatta beslut om en eller båda ska begäras omhäktade.

– Vi är inte framme vid den tidpunkten när jag tar ställning till det. Vi bedriver utredningen förutsättningslöst, säger han.

Han har begärt att målet ska flyttas från Skövde till Göteborgs tingsrätt eftersom ”gärningarna i betydande del ägt rum i Göteborg”.

När åtalet väcks beror på om en eller båda misstänkta blir omhäktade. I så fall måste åklagaren väcka åtal så fort som möjligt, annars dröjer det längre.

Straffskalan för grovt bokföringsbrott och grovt skattebrott går från lägst sex månaders till högst sex års fängelse.