Mikaela och Moa Krestesen gick från tanke till handling när de förra hösten gästade Kate Millett Farm i Poughkeepsie, New York. En gård som under många år fungerade som ett kollektiv dit kvinnliga konstnärer och författare kom för att arbeta tillsammans.

Inspirerande av artiklar om och av Kate Millett (född 1934), som i boken Sexual politics, 1970, introducerade begreppet patriarkat för att beskriva manliga maktstrukturer, tog de kontakt med henne. Efter brevväxling och många telefonsamtal bjöds syskonen Krestesen, Sisters of Jam, in till Kate Millett Farm.

Fotografier, en film samt en mängd andra dokument från vistelsen på gården bildar nu ett lika mångbottnat som nyfiket porträtt av Kate Millett.

I linje med tankarna om kollektivt skapande bjöds även musikern Jenny Wilson och filmaren Fredrik Redelius in till den handlingsuppmanande utställningen. Därför kan jag lyssna på Jenny Wilsons poplåtar: ”Freedom”, ”Politics”, ”Evolution” och ”Biology”, inspirerade av Kate Millett och samtidigt se fotografiet ”First you Love it, Then you Hate it, Then you Come Together” och undra vad Mikaela Krestesen och Kate Millett sade till varandra när de satt under trädet vid vattnet.

Thomas Olsson

Utställning

Kate Millett Farm

Konstnärer: Sisters of Jam: Mikaela Krestesen och Moa Krestesen

Museum: Marabouparken, Sundbyberg

Pågår t o m: 27 november