Klockan 16:15 på fredag är timmen slagen för Saab. Då löper tidsfristen ut för IF Metalls betalningsuppmaning, och facket kan begära företaget i konkurs.
– Jag hoppas verkligen att vi inte kommer dit, säger Håkan Skött, klubbordförande för IF Metall.

Han hade strax efter lunch i dag inte fått några besked om när lönerna till de anställda kan vara på väg.

– Men dagen är inte slut än, så vi kan fortfarande hoppas på besked.

Det har ryktats både om rekonstruktion och om att ett nytt överbryggningslån från en ny finansiär skulle vara på gång, men det är inget Håkan Skött fått någon information om. Han säger att allt han vet att företaget jobbar febrilt på att hitta lösningar så att lönerna kan betalas ut och så att produktionen kan komma igång.

– Jag hoppas och tror fortfarande på en lösning, säger han.

Men tiden börjar bli knapp. Om två dygn, på fredag eftermiddag, löper företagets tidsfrist ut. Om IF Metall inte fått besked om lönerna då, kan facket begära Saab i konkurs för att den statliga lönegarantin ska träda in.

Håkan Skött säger att det är ett svårt beslut som han hoppas slippa ta.

– Vi vet i nu läget inte vad vi gör om vi hamnar där. Det beslutet får fattas utifrån den information vi har om läget då, säger han.

Även om facket kan begära Saab i konkurs redan på fredag eftermiddag är det inte särkilt troligt att det blir så.

– Det dröjer nog i alla fall till början av nästa vecka innan vi agerar, säger Håkan Skött.

För många anställda börjar den uteblivna lönen bli ett akut problem nu när räkningarna ska betalas. Några lånar pengar av släkt och vänner. Andra har vänt sig till bankerna för att få nödlån.

Och frågorna till facket om lönerna är många den här veckan när arbetarna åter är tillbaka på fabriken.

– Det är de första de frågar om, men tyvärr har jag inga svar, säger Håkan Skött.

De anställda går denna vecka på deltidsscheman och jobbar med att provköra utrustningen som i stort sett stått still sedan början av april, och med underhåll och städning. Trots att de inte fått några pengar är de flesta ändå glad över att vara tillbaka på jobbet, enligt Håkan Skött.

– Det är inte roligt att gå hemma så länge och vara orolig, utan det är bättre att komma hit. Det vi alla nu längtar efter är ett besked om att finansieringen är löst så att vi får våra löner och kan starta produktionen igen.