Ikea-anställda sade ja till facket
LO gläds över de fackliga framgångarna på Ikeas dotterbolag Swedwood i USA. En stor majoritet av arbetarna sa i förra veckan ja till facket.
76 procent röstade ja till IAMAW – International Association of Machinists and Aerospace Workers. Nu kommer det amerikanska facket att inleda förhandlingar om kollektivavtal. Facket har kämpat i tre år för avtal på Ikea-anläggningen som ligger i Danville i Virgina.
– Det är oerhört glädjande och visar vilken kraft som finns när vi inom den internationella fackföreningsrörelsen ställer upp solidariskt för varandra, säger LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin i ett pressmeddelande.
Företagets vägran att släppa in facket har lett till en kamp mellan Ikea och IAMAW och dess internationella organisation Bygg- och Träinternationalen i Genève. I Sverige har GS-facket tagit upp frågan med Ikea och med Swedwood.
LO:s ordförande vill också se beskedet från Ikea-fabriken i USA som en signal till företag i Sverige som brister när det gäller fackliga rättigheter för de anställda.
LO-Tidningen har tidigare berättat om möbelfabriken i USA. Den har runt 350 anställda och de tillverkar hyllan Expedit, garderoben Pax och bordet Lack. Fram till i höstas var svenske Bengt Lundgren platschef och han har aktivt arbetat för att inte släppa in facket och låta de anställda organisera sig fackligt.
Ledningen för fabriken i Virginia bryter mot Ikeas uppföranderegler – Iway – som bland annat säger att Ikeas leverantörer inte ska hindras från att fritt organisera sig och att de anställdas valda representanter inte ska hindras från att uppta kollektiva förhandlingar med arbetsgivaren.
Dagens Arbete kan berätta att Bill Street från facket i USA är överraskad över det starka stödet för facket i omröstningen på fabriken.
– Det krävs mod bara för att våga rösta. Att de vågade ta den risken och gå emot företagets önskningar är något som jag känner stor ödmjukhet inför, säger Bill Street till Dagens Arbete.