IF Metall stämmer Volvo Powertrain för att inte ha förhandlat korrekt vid inhyrning. Två miljoner kronor kräver förbundet i skadestånd. Företaget tänjer rejält på begreppet flexibilitet vid inhyrning, anser klubbordförande Lars Ask.

Förhandlingarna mellan IF Metall och Volvo Powertrain har strandat helt. Konflikten handlar om inhyrd personal och rätten för facket att förhandla om detta.

Företaget har under våren hyrt in personal utan att förhandla om hur många som ska hyras in, hur länge de ska vara där, vilken utbildning de har och var i företaget de ska arbeta.

Facket går nu vidare och stämmer företaget och dess representant Teknikarbetsgivarna på totalt två miljoner kronor för brott mot mbl.

– Vi kan inte gå med på att förhandla på det här viset. Företaget måste precisera bättre vilka, hur många och var de ska vara. Det här bryter mot avsikterna i lagen och de inhyrda blir i princip livegna, säger Lars Ask som är klubbordförande på Volvo Powetrain i Skövde.

Tidigare har det funnits ett lokalt avtal som gett bolaget rätt att hyra in, eller visstidsanställda, 350 personer samtidigt. Av dem fick högst 30 procent komma från bemanningsföretag. Det vill säga 105 personer.

Men för drygt ett år sedan ville Volvo Powertrain ha mer flexibilitet i bemanningen. Bolaget sa upp det lokala avtalet, och i slutet av november löpte det ut. Bolaget kallade till förhandling och berättade att man vill ha 30 procents flexibilitet. Och att 20 procent ska vara inhyrda.

Fackets bud var en flexibel personal på 25 procent, där 8 procent kunde vara inhyrda och resten visstidsanställda. Det förslaget sa arbetsgivaren nej till.

– Uppenbarligen är företaget inte ute efter bemanningsflexibilitet utan äganderätten av hur den ska fungera, anser Lars Ask.

Under våren har verksamheten rullat på utan lokalt avtal. Enligt Lars Ask har Volvo Powertrain hyrt in 350 personer under första kvartalet, och 450 under årets andra kvartal.

– De tänjer något fruktansvärt på begreppet flexibilitet. I längden blir frågan om ett företag med en andel inhyrda på 25-30 procents någonsin kommer behöva säga upp folk. I Teknikavtalet står ju att finns personal med återanställningsrätt så kan inte arbetsgivaren hyra in som man vill. Men skrivningen blir ju rätt verkningslös om man rakt av kan dra ner bemanningen med 25-30 procent.