Fem år har gått sedan föräldrars skydd mot att diskrimineras i arbetslivet stärktes. Arbetsdomstolen har prövat lagen i fem domar. Diskrimineringsombudsmannen har vunnit i tre av fallen.

Trots att det är exakt fem år sedan, den första juli 2006, som det blev ett brott om en arbetsgivare missgynnar en anställd eller arbetssökande i ett fall som kan kopplas till att han eller hon är föräldraledig, är det många arbetsgivare som inte känner till skyddet.

– Arbetsgivaren gör ofta ingen skillnad mellan föräldraledighet och annan frånvaro. Man har helt enkelt inte klart för sig att det finns ett särskilt skydd för föräldralediga, säger Therese Östmark, som är chef på arbetslivsenheten hos Diskrimineringsombudsmannen (DO).

Myndigheten får in cirka 70 anmälningar som rör föräldraledighet varje år. Sju av tio rör en privat arbetsgivare. Tre av fyra anmälare är kvinnor.

Även om lagen handlar om föräldrar, drabbar missgynnande främst kvinnor eftersom fler kvinnor än män tar ut föräldrapenning. Och fler mammor än pappor går ner i tid under småbarnsåren. Kvinnor anmäler oftare än män missgynnande vid lönesättning, och likaså händelser vid rekrytering och anställningar när en arbetsgivare får klart för sig att de tänker vara föräldralediga.

Fem fall om missgynnande under föräldraledighet har gått till dom i Arbetsdomstolen (AD).

• Rätten till gratifikation. DO förlorade.

• Rätten till tjänstepension som arbetsgivaren drog in. DO förlorade.

• Rätten till att gå en kurs som låg nära en anställds föräldraledighet. DO vann.

• Nekad anställning sedan arbetssökande berättat att hon fått missfall, och svarat ja på frågan om hon kommer att försöka få barn igen. DO vann.

• Nekad anställning på grund av graviditet. DO vann.

 

Läs mer om några av fallen bakom domarna:

Gravid nekades fortbildning

Sparken efter missfall var diskriminering

Gravid som nekades jobb blev diskriminerad