Så har även tjänstemannafacken gjort det. Kommit överens med arbetsgivarna om att man inte är helt överens om turordningsreglerna i las. Men att parterna i alla fall är just överens om hur reglerna fungerar i dagsläget.

Det är Svenskt Näringsliv och tjänstemännens förhandlingsorganisation PTK som tagit fram en gemensam rapport om hur turordningsreglerna fungerar i praktiken. Precis som när arbetsgivarorganisationen och LO släppte sin rapport för cirka två veckor sedan, är nyheten just att det finns en samsyn på hur reglerna fungerar.

– Mitt intryck är att det görs fler avtalsturlistor bland tjänstemännen. Att andelen uppsägningar som går utanför regelverket i turordningen verkar vara större på tjänstemannasidan. Och att i princip alla fall får företag betala för det, säger Christer Ågren som är vice vd på Svenskt Näringsliv.

Att reda ut vad som skiljer fackets syn från arbetsgivarnas har inte varit syftet med någon av rapporterna, säger han. Men det är klart att de olika parterna betonar olika faktorer.

– Tjänstemännen kanske inte tycker det är besvärande att man får betala för att företag går vid sidan av tillräckliga kvalifikationer och anställningstid. Medan vi tycker att vi redan har betalat via omställningsavtal och liknande, lägger Christer Ågren till.

På det stora hela vill företagen behålla de tjänstemän som företaget anser har bäst kompetens och är mest lämpade utifrån personliga egenskaper, för att företaget ska bli så konkurrenskraftigt som möjligt vid nedskärningar.

Medan facken vill garantera tjänstemän ett tryggt och utvecklande arbetsliv utan risker för godtyckliga uppsägningar. Att vidareutbilda anställda är lösningen för företaget att behålla  konkurrenskraft, anser facket.

Varför gjordes en rapport med PTK och en med LO?

– Ska det gå rimligt fort är det lättare att bedriva arbete med två parter än tre. Problematiken är inte den samma på tjänstemannasidan som på arbetarsidan, anser Christer Ågren.

Vad innebär rapporterna för fortsatta förhandlingar om nytt huvudavtal?

– Den som det vet. Vi, LO och PTK har haft mandat att göra en rapport om de praktiska konsekvenserna om turordningen. Nu är det upp till varje organisation att diskutera med sina huvudmän om hur vi går vidare.

Undersökningen har Svenskt Näringsliv och PTK gjort i samarbete med undersökningsföretaget Novus. 200 företag ingår i undersökningen. 200 representanter från arbetsgivarhåll och lika många fackliga, från framför allt Sveriges Ingenjörer och Unionen, har fått svara på frågorna. Sedan har 13 personer  från båda parter arbetat med rapporten.

Här kan du läsa rapporten och frågorna i sin helhet.

Fakta/bakgrund huvudavtal:

Svenskt Näringsliv avbröt förhandlingarna med LO/PTK om ett nytt huvudavtal för drygt två år sedan. Orsaken till att de avbröts var framför allt att man inte var överens om turordningsreglerna i las. Även ändrad strejkrätt orsakade problem.

Fakta

Resultat från PTK och Svenskt Näringslivs rapport:

• Nio av tio företrädare för såväl fack som företag uppger att relationen var god vid tiden för förhandling om driftsinskränkning.

• Nio av tio företag och sju av tio fackliga företrädare uppger att det fanns samsyn om behovet av driftsinskränkning.

• Drygt nio av tio företag och drygt sju av tio fackliga uppger att man varit överens om vilka som ska sägas upp.

• När företag och fackliga företrädare kom överens var avtalsturlista det mest frekvent förekommande avtalsinnehållet. I nio av tio fall var avtalsturlista kombinerat med någon typ av förmån utöver lag och avtal till de uppsagda arbetstagarna, där förlängd/arbetsfri uppsägningstid var vanligast.

• Cirka fem av tio av dem som kommit överens uppger att man fått göra sig av med kompetens som man behövt ha kvar.

• Fem av tio företag och sex av tio fackliga uppger att företaget rekryterat annan kompetens efter genomförda uppsägningar.

• Åtta av tio företag och sju av tio fackliga uppger att man var nöjd med resultaten av turordningsförhandlingarna.

• Nio av tio företag och sex av tio fackliga uppger att det var lätt att stå för överenskommelsen. Ett av tio företag mot tre av tio fackliga uppgav att det var svårt att stå för överenskommelsen.

• Trygghetsrådet har hjälpt till i åtta av tio fall.