Efter många turer stämmer Kommunal Järna ridklubb till AD. Facket begär 300 000 kronor till den anställda och 150 000 kronor till förbundet.

Den anställda hade arbetat deltid på Järna ridklubb i åtta år när hon under förra året gick upp lite i tid. Då tyckte hon att det var dags för ett skriftligt anställningsavtal, och att ta tag i frågan om semesterlön. Något hon aldrig sett röken av.

Under hösten gick hon med i Kommunal, då tongångarna från arbetsgivaren hårdnat. Hon vände sig, med stöd från facket, till Södertälje tingsrätt för att få ut semesterlön.

Tre veckor senare fick hon sparken. Enligt facket finns en direkt koppling till den anställdas krav på semesterlön och anställningsvillkor. Det finns också en koppling till att hon tagit hjälp av facket, anser förbundet.

Ridklubben menar att den anställda agerat illojalt, bland annat genom att vägra komma på möten. Vilket enligt den anställda beror på att hon velat ha med en facklig representant. Dessutom anser ridklubben att hon drivit konkurrerade verksamhet, då hon i januari själv startade ett stallfritids när ridklubben lade ner sitt.

Efter att ha förhandlat lokalt, centralt, stämt, dragit tillbaka stämningsansökan, väljer facket nu att ta fallet till Arbetsdomstolen (AD) för prövning.

Kommunal begär sammanlagt 300 000 kronor till den anställda för ogiltigt avskedande samt för föreningsrättskränkning, samt 150 000 kronor till facket för föreningsrättskränkning.

 

Läs också Krävde avtal – fick kicken