Foto: Maja Suslin

Agneta Broberg, ställföreträdande komsumentombudsman, tar över som DO i oktober.

 

54-åriga Agneta Broberg blir ny diskrimineringsombudsman. Hon är jurist och arbetar i dag på Konsumentverket.

– Jag är ingen expert på diskrimineringsfrågor, men jag är en ledare och det är därför jag har blivit utsedd av regeringen. Experterna är de redan anställda på myndigheten och det är i samverkan med dem som myndighetens uppdrag och budskap ska formas, säger hon i en kommentar.

Några frågor om tjänsten vill hon inte svara på förrän hon tillträtt som generaldirektör på DO den första oktober. Än så länge är Agneta Broberg avdelningschef och ställföreträdande konsumentombudsman på Konsumentverket. Hon efterträder Katri Linna som tvingades lämna sin post i februari i år efter hård kritik mot såväl ledarskapet som verksamheten.

Politiskt ansvarig för DO är integrationsminister Erik Ullenhag (FP), som säger sig vara mycket glad över rekryteringen.

– Med Agneta Broberg som chef kan DO bli det verkligt effektiva verktyget mot diskriminering som behövs för att sträva mot målet om ett samhälle där människor fullt ut bedöms som individer.

Agneta Broberg har tidigare arbetat vid Göteborgs tingsrätt och vid hovrätten i västra Sverige. Hon har även varit affärsjurist och drivit egen verksamhet i Dubai.