Med kängor till regeringen, giriga direktörer och finansskojare inledde IF Metalls ordförande Stefan Löfven i dag förbundet kongress i Stockholm.

– Lägg av med girigheten, ta ert ansvar och var som folk, sa han.

Han startade med ett angrepp på finanssektorn som åter betalar ut bonusar till sina anställda trots att den för bara några år sedan orsakade den värsta krisen för industrin sedan 1930-talet.

– Nu måste det bli slut på finansskojarnas möjligheter att sko sig själva och skicka räkningen till industriarbetarna, sa han och möttes av applåder.

Annars var det främst regeringen som var måltavla för angreppen. Stefan Löfven kritiserade regeringen för att vara passiv i industripolitiken och han efterlyste en blocköverskridande uppgörelse om energipolitiken.

Stefan Löfven kritiserade även regeringen för att ha raserat det sociala trygghetssystemet. Han krävde en a-kassa på 80 procent av lönen för de allra flesta och att rehabiliteringskedjan i sjukförsäkringen rivs upp.

– Krassa tidsgränser i sjukförsäkringen och vid rehabilitering gör inte människor friskare, bara fattigare. Och fattigdom har aldrig gjort någon frisk, sa han.

Inför den stundande avtalsrörelsen konstaterade även Stefan Löfven att det inte är de lägst avlönades lönelyft som är problemet, utan godisregnet över direktörerna.

– Lägg av med girigheten. Ta ert ansvar och bete er som folk, uppmanade han företagsledarna.

Han upprepade också att industriarbetarna har fått stå tillbaka under krisen och att det nu är dags för pay-back i årets avtalsrörelse.

– Vi ska ha vår del av den produktivitetsökning som nu kommer. Kalla det vad som helst, men en sak är säker, det blir högre krav på löneökningar, sa han och möttes av kongressombudens applåder.