Arbetsmiljön på förskolor lidande i babyboom
Stockholmarna blir allt fler, och föder också fler barn. Brist på förskolor är ett ständigt problem. Men också att nya skolor oavbrutet startar. Enligt Arbetsmiljöverket gör takten att arbetsmiljön kommer i skymundan.
Lokalerna är inte alltid lämpade för barnverksamhet. De kan sakna ventilation och bullerdämpning. Dessutom saknas ofta kunskap om att förebygga arbetsskador hos många arbetsgivare, enligt myndigheten.
– Personalens och barnens hälsa får inte bli ett offer för den snabba ökningen av antalet förskoleplatser. En bra arbetsmiljö för personalen gynnar inte minst barnen och främjar det pedagogiska arbetet på förskolan. säger, Boel Callermo, avdelningschef på Arbetsmiljöverket i en kommentar.
Arbetsmiljöverket kommer under resten av året att besöka minst tvåhundra förskolor i Stockholm och Uppsala län. Myndigheten får varje år in cirka 700 arbetsskador med sjukfrånvaro och 300 arbetsrelaterade sjukdomar som drabbat anställda inom förskolan. Förra året ökade anmälningarna.
Förslitningsskador är vanliga. Arbetet innebär många lyft och arbete i böjda ställningar. Stress och hög arbetsbelastning är ett annat problem.
Höga ljudnivåer drabbar både vuxna och barn. Ett forskningsprojekt från Umeå visade att ljudnivån inom förskolan ligger över 70 decibel i snitt under en arbetsdag, vilket anses vara mycket tröttande och kan skapa stressreaktioner. Det är inte ovanligt att förskolepersonal drabbas av ljudtrötthet, tinnitus och stress.