Maskiner i bowlinghallar är en dödsfälla. Nu ska Arbetsmiljöverket se över säkerheten i landets cirka 300 bowlinghallar.

Utomlands har kägelmaskiner, maskinen som föser undan och ställer upp nya käglor i bowlinghallar orsakat ett flertal dödsfall. Därför ska Arbetsmiljöverket se över säkerheten innan Sverige får sitt första dödsfall.

– Om du skulle gå in bland maskinerna skulle du förstå att det behöver göras något åt det, säger Monica Torgrip, handläggare på enheten för teknik och marknadskontroll på Arbetsmiljöverket.

Christian Flodin, som driver Bowlingcaféet i Borås, ser inte problemet som något direkt akut.

– Vet man inte hur man ska handskas med dem så kan de vara farliga. Men det finns inte ett enda dokumenterat olycksfall i svensk bowlinghistoria, säger han.

1995 infördes maskindirektivet i Sverige. Ett direktiv som omfattar krav för att undvika olyckor med maskiner på arbetsplatser. Det är maskindirektivets krav som kägelmaskinerna inte uppfyller.

– De uppfyller inte lagstiftningen, det vet vi, säger Monica Torgrip.

Enligt Arbetsmiljöverket kommer upprustningen av befintliga kägelmaskiner att kosta 15 000 kronor per bana. Pengar som Christian Flodin hellre hade lagt på att rusta upp andra delar av bowlinghallen.

– Det är klart man inte ska vänta tills den första olyckan sker. Men det är en tråkig kostnad, säger han.