Foto Fredrik Sandberg / SCANPIX

I likhet med Miles är jag extra uppmärksam på vad trumslagare gör på scen. En hyllad trummis som inspirerat den 58-årige göteborgaren Kjellberg råkar vara Miles-musikern Tony Williams. Anders självklara spel har jag varit åhörare till så ofta att vi numera hejar på varandra.

Han är varken den som bara försynt tassar med eller den som vilt bankar på sitt instrument. Mellanregistrets mästare, behärskar förvisso det mesta. Om sin roll har han sagt ”trummisen är viktig, kommer dock ofta i skymundan.” Två priser har det ändå blivit på sistone.

Under en trettiofemårig karriär
har han turnerat flitigt, kompat sångerskor och internationella blåsare, tillhört Radiojazzgruppen och storband, spelat med Dr. Dingo och Chapter Seven. Samarbetet med Palle Danielsson kunde avnjutas på Skeppsholmsfestivalen -09. Där firade även hans elegans triumfer som viktig kugge i Lars Janssons trio, där Anders varit medlem i 30 år. Solot i Gruaud Larose var en av festivalens höjdpunkter.

Hans mångåriga insats i legendariska Rena Rama måste också framhållas. De två timmar man levererade i Frölunda kulturhus -88 var en magisk upplevelse.

Anders har numera bildat egen trio.  Och jag bevittnade hans vitala spel i trombonisten Karin Hammars grupp för drygt en månad sedan på Nef.

Mats Hallberg