President Alexander Lukasjenko, som under de sista sexton åren styrt Vitryssland med järnhand, bad i december folket än en gång om förnyat förtroende. Valresultatet kom inte som någon överraskning.

Förutsättningarna för en demokratisk valrörelse i Vitryssland var obefintlig. Partier och kandidaters möjligheter att få ut sin politik till de vitryska medborgarna var mycket begränsade.

Några debatter har kunnat hållas mellan oppositionskandidater men aldrig mot sittande president. Flera av de oppositionella har blivit hotade flera gånger och varje steg de tar övervakas.

Fler arbetsgivare befallde sina anställda att förtidsrösta, annars hotade sänkt lön, fler rektorer har uppmanat lärare och studenter att gå och förtids rösta på Lukasjenko. Anledningen till att många uppmuntrat till förtidsröstandet handlar om det enkla faktum att valsedlarna som avlagts före valdagen kontrolleras av regimens egna funktionärer, oberoende observatörer har i princip ingen insyn i den processen.

Under många tidigare val har förtidsröstande varit en viktig del i att manipulera valresultatet.

Efter att vallokalerna stängts var det några av oppositionspolitikerna som ordnat en manifestation på Oktobertorget. Det är med stor sorg och upprördhet man ser en fredlig manifestation på torget slås ned med brutalt våld.

En av presidentkandidaterna, Nekljajev, slogs medvetslös och hämtades sedan på sjukhuset och blev bortförd trots att han hade en hjärnskakning.

Flera försvinnanden är rapporterade, även nio av våra fackliga vänner fängslades, några av dem riskerar långa fängelsestraff. Efter valet har KGB genomfört ett flertal husrannsakningar och förhör med fackliga ledare runt om i landet.

Vitryssland hade fått löfte om stöd från EU om valet genomförts fritt och rättvist. Här måste nu EU markera och ställa tydligare krav på att Lukasjenko-regimen upphör med de brott mot mänskliga rättigheter som sker dagligen.

Samtidigt är det viktigt att situationen för det vitryska folket inte försvåras. Det är hög tid att omvärlden kräver att rätten till yttrandefrihet, mötesfrihet, föreningsfrihet, pressfrihet och religionsfrihet respekteras i Vitryssland.

Göran Nilsson
IF Metall Höga Kusten