Danska fack rasar mot pensionsförslag
Det danska facket är på krigsstigen. Ett förslag som går ut på att slopa den så kallade efterlönen har fått facket att mobilisera.
Den danska statministern Lars Løkke Rasmussen hängs i dag ut av facket i en annonskampanj i landets stora tidningar. ”Løkke vill avskaffa din efterlön, själv kan han gå i pension vid 62 och få 609 000 kronor (danska kronor, red anmärkning) om året i pension.” Det var en av annonserna som de flest danskar möttes av idag, onsdag, då de slog upp sin morgontidning.
Och fler fackliga annonskampanjer är på gång. I morgon eller på fredag är det danska LO som fyrar av sin kampanj mot den borgerliga regeringen. Nästa vecka kommer nämligen regeringen med ett förslag om att avskaffa den så kallade efterlönen.
Sedan 1978 har danska arbetare rätt att ta ut en så kallade efterlön, efter att de har fyllt 60 år (i vissa fall 62 år). För att få ut pengarna måste löntagaren ha varit med i en a-kassa i en viss tid, samt betalt en särskild avgift motsvarande 350 – 450 svenska kronor i månaden. Ersättningen motsvarar den från a-kassan.
Den danska staten skjuter till motsvarande 18 miljarder svenska kronor om året till systemet. Dessa pengar vill staten nu spara in.
Precis som i Sverige står regeringen också inför problemet med allt fler yngre ska försörja en åldrande befolkning.
På måndag eller tisdag nästa vecka ska den borgerliga regeringen presentera sitt förslag i Folketinget. Beslut fattas dock först om några månader efter att förslaget har debatterats och förhandlats.
Det danska facket har varit mycket kritiska till förslaget att slopa efterlönen. Danmarks största fackförbundet 3F står bakom dagens annonskampanj.
– Samtidigt som regeringen har sänkt skatten för de allra rikaste i landet så kommer det nu med ett förslag som går ut på att slopa efterlönen. Bland våra medlemmar är det mest städare och industriarbetare som utnyttjar detta erbjudande. Det är grupper som har fysiskt tunga arbeten och inte orkar arbeta lika länge som tjänstemän, säger Steen-Lynge Pedersen, pressekreterare på 3F.
Även danska LO har gått till starkt angrepp.
– 80 procent av dem som får efterlön är vanliga arbetare som haft tunga arbeten. Då sticker det i ögonen när regeringen samtidigt sänkt skatten för de allra rikaste, säger Anette Bindslev, LO.
Facket har uppgivit att många av dem som tagit efterlön troligen hade varit sjukskrivna eller varit tvungna att förtidspensionerats ifall systemet inte fanns.
De danska arbetsgivarna vill dock avskaffa efterlönen. De anser att systemet innebär att de äldre lämnar arbetsmarknaden i en tid då sysselsättningen behöver ökas. Dansk Arbejdsgivareforening hävdar också att gruppen som utnyttjar efterlönen inte är särskilt mycket sjukare än övriga befolkningen.
Fakta
Efterlön
Det danska systemet med efterlön infördes 1978. Ett av skälen var att minska den höga ungdomsarbetslösheten samtidigt som äldre med tunga jobb fick chansen att dra sig tillbaka. Tredje kvartalet 2010 fick 121 700 danskar efterlön. Vanliga arbetare som, byggjobbare, städare och industriarbetare utnyttjar möjligheten mest. Endast 4 procent av dem som får efterlön är ingenjörer, civilekonomer eller medlemmar i akademikernas a-kassa.
Källa: 3F, Ritzau