Den svenska regeringen vill ha allt mer omfattande program för praktikanter. I Tyskland är systemet väl utbyggt. Men det tyska facket DGB är kritiska. Arbetsgivare utnyttjar systemet för att pressa ned kostnaderna, varnar facket.

– Vi kräver att lagen ändras, sa Ingrid Sehrbrock i ett pressmeddelande från DGB, tyska LO.

I Tyskland kallas de praktikantgenerationen.

De många unga som slussas mellan olika praktikplatser innan de får ett riktigt jobb.

För ett par år sedan drog en stor debatt igång i Tyskland. Frågan var om praktikplatserna mest ledde till att ungdomar utnyttjades eller ifall de bidrog till en lägre ungdomsarbetslöshet.

I går, torsdag, togs frågan upp igen i den tyska riksdagen. 
DGB, tyska LO, kräver en ändring av lagen.

– Vi vill ha en tydlig definition om att praktikplatser endast ska vara till för att unga ska få chans att lära sig sitt yrke, sa Ingrid Sehrbrock.

De anser att dagens system leder till att riktiga jobb trängs bort av praktikplatserna.

Facket kräver också att staten ska införa begränsningar. Praktikplatsen bör endast vara tre månader och arbetsgivaren måste betala minst 300 euro per månad, kräver DGB.

Enligt det tyska arbetsmarknadsdepartementet (BMAS) så gör 20 procent – motsvarande 1,9 miljoner människor – av dem som avslutat sin yrkesutbildning en eller flera praktikperioder innan de lyckas få ett jobb.

Ungdomsarbetslösheten (ungdomar under 25 år) ligger i Sverige på 25,8 procent. I Tyskland är motsvarande siffra 9,4 procent.