Arbetslösheten i byggbranschen minskar mycket snabbt. I år och nästa år förväntas antalet sysselsatta öka med mellan 20 000 och 25 000.
– Minskningen är nästan chockartad. Under nästa år kommer troligen arbetslösheten bland byggnadsarbetare vara under 3 procent, säger Johan Deremar, nationalekonom hos Sveriges Byggindustrier.

Han har just gjort branschorganisationens konjunkturbedömning för byggmarknaden. I den framgår att antalet sysselsatta ökar. Johan Deremar berättar att arbetslösheten bland byggnadsarbetare för ett år sedan var 11,6 procent och i oktober i år var den nere i 3,9 procent.

Enligt prognosen ökar antalet i jobb i byggbranschen med 10 000 – 15 000 i år och med 10 000 personer nästa år.

Den tidiga vintern kan göra att en del bostadsprojekt försenas och det är framför allt byggandet av bostäder som ökar – med 17 procent i år och med 10 procent nästa år.

Byggandet av lokaler, som är allt från kontor till fabriker, och anläggningar, som handlar om byggande av vägar, tunnlar och kraftvärmeverk, minskar i år, men tack vare att det mer arbetsintensiva bostadsbyggandet ökar så mycket blir det en uppgång både när det gäller investeringsvolym och sysselsatta. Nästa år ökar allt slags byggande tror Sveriges Byggindustrier.

I prognosen jämförs Sverige med övriga nordiska länder. Och det är framför allt byggandet i Sverige som går bra. Nästa år förväntas de andra nordiska länderna ha färre i byggjobb jämfört med år 2009. Det är bara i Sverige sysselsättningen går upp. Sammantaget kommer antalet med jobb i den nordiska byggbranschen minska med 12 000 nästa år.