Hur sjuka anställda ska få hjälp att börja jobba igen regleras bäst i avtal. Det anser regeringens utredare, som nu ser till att fack och arbetsgivare börjar tala om frågan på nytt.

Blir du sjuk eller skadad ska din arbetsgivare anpassa arbetet för dig, eller försöka hitta andra arbetsuppgifter. Men hur långt det ansvaret sträcker sig är oklart.

– En seriös arbetsgivare kan göra hur mycket som helst, hans ansvar tar aldrig slut, säger Irene Wennemo, som är huvudsekreterare i den statliga socialförsäkringsutredningen.

– Samtidigt kan en oseriös arbetsgivare helt strunta i sitt ansvar. Ingenting händer, han slipper undan.

De här frågorna diskuterade LO, PTK och Svenskt Näringsliv när de förhandlade om ett nytt huvudavtal för arbetsmarknaden under 2008 och 2009.

– Vi talade om hur rehabiliteringen ska komma igång snabbare, men också om att arbetsgivarens ansvar måste avgränsas så att han i något läge blir färdig, berättar Irene Wennemo, som då var enhetschef på LO.

Då förhandlingarna bröt samman föll också tanken på en uppgörelse om rehabilitering.

– Det var synd. Rehabilitering på arbetsplatsen är en typisk fråga som bäst regleras i avtal. Man måste hitta en bra avvägning mellan de anställdas och arbetsgivarens behov, och en anpassning till att arbetsplatser ser olika ut.

Socialförsäkringsutredningen har uppdraget att undersöka om parterna på arbetsmarknaden trots allt skulle kunna ta ett större ansvar för frågan.

Därför har utredningen bjudit in LO, TCO, Saco, Svenskt Näringsliv, Sveriges Kommuner och Landsting samt Arbetsgivarverket till en referensgrupp, som har sin första träff den 22 januari.

– Vår ambition är att de tillsammans ska skriva en underlagsrapport till utredningen, säger Irene Wennemo. De ska beskriva vilka problem de ser när sjukförsäkringen krockar med reglerna på arbetsmarknaden.

Ett exempel är att sjukskrivna som har viss arbetsförmåga, men inte kan använda den hos sin gamla arbetsgivare, blir uppsagda av personliga skäl. Vilket gör att de inte får hjälp av omställningsavtal, som är till för dem som sägs upp på grund av arbetsbrist.

– Vi för samman parterna. Men en statlig utredning kan inte tvinga dem att förhandla, säger Irene Wennemo. De måste själva vilja.

Däremot erbjuder utredarna en morot:

– Vi tror att avtal om de här frågorna kräver en del lagändringar. Dem kan vi ta med i vårt slutbetänkande 2013 – om parterna når fram till en avtalslösning i tid.

Fakta

Oklart om SD får vara med

• Strax före sommaren tillsatte regeringen en kommitté som ska se över sjukförsäkringen och arbetslöshetsförsäkringen från grunden.
• Målet är att försäkringarna ska bli mer hållbara ekonomiskt, och bidra till att fler arbetar.
• Kommittén, som kallas socialförsäkringsutredningen, består av företrädare för de sex partier som satt i riksdagen före valet.
• Regeringen diskuterar ännu om också Sverigedemokraterna ska få plats.