Varmt på jobbet?

Byt arbetsuppgifter, ta längre pauser i svalka eller jobba i en annan lokal. För någon övre temperaturgräns finns inte i Arbetsmiljölagen.

– En billig akutåtgärd är att ta in fläktar, säger Anita Nordström, biträdande tillsynsdirektör vid Arbetsmiljöverket i Falun.

Arbetsmiljöverket får varje år mängder av telefonsamtal från människor som undrar över hur varmt det egentligen får vara på jobbet innan det är okej att slå igen och gå hem.

– Men någon sådan gräns finns alltså inte, säger Anita Nordström.

Det beror enligt Arbetsmiljöverket på att din upplevelse av temperaturen kan bero på flera olika saker, som din klädsel och arbetets intensitet. Och enligt verket är det heller ingen fara för din kropp att jobba vid 30 grader om det är en ”kortvarig värmebölja”.

– Men om det varje år blir uppåt 30 grader eller mer i lokalerna så fort det blir varmt ute och att det sedan håller i sig en stor del av sommaren, då är det något som inte är bra arbetsmiljömässigt. Då måste arbetsgivaren undersöka vad man kan göra för att förbättra temperaturen, säger Anita Nordström.

Det kan vara så att ventilationen inte är tillräcklig. Den kanske måste köras även nattetid. I en del fall krävs det att man tillsätter kyla för att få ordning på problemet eller att taket isoleras.

– Fläktar är annars en akutåtgärd som går att ta till. Och det behöver man ju inte vänta i åratal med att ta in. Blir det så här varmt är det rimligt att begära att man sätter in sådana, säger Anita Nordström.

Hon passar samtidigt på att avliva myten om att man inte får öppna fönstren när det finns en ventilationsansläggning.

– Är det så att det kan ge lite svalka och genomströmning att öppna fönstren så gör det. Men ibland är det ju så att det är varmare utomhus än inne och då ger det ju ingen nytta.

Inte heller arbetstagare som arbetar utomhus, på vägbyggen och liknande, har någon övre temperaturgräns.

– Men på något sätt måste man se till att vara så skyddad det går. Att man har något på huvudet, dricker mycket och kan ta pauser någonstans i skugga är viktigt för återhämningen. Annars finns det risk för solsting, säger Anita Nordström.

Sju tips i värmen

* Begränsa solstrålningen, avskärma maskiner som ger värme eller flytta sådan utrustning.
* Stäng av datorer och belysning där de inte behövs.
* Öppna fönstren på fastighetens skuggsida.
* Sänk arbetstakten.
* Förskjut eller förkorta din arbetstid.
* Ta paus i svala utrymmen.
* Arbeta hemma eller byt lokaler.
Källa: Arbetsmiljöverket